Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

Košice doma zdolali Trenčín, Bystrica prehrala so Zvolenom

Na snímke hráč Košíc Peter Bartoš krúži s pukom pred bránou Trenčína v 46. kole hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - Dukla Trenčín v Košiciach 30. januára 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

Pre snehovú kalamitu a s ňou spojené problémy na cestách sa v piatok neodohrali až tri extraligové stretnutia.


Bratislava 30. januára (TASR) - Úradujúci slovenský hokejový majster HC Košice vydrel v piatkovom zápase 46. kola Tipsport extraligy na domácom ľade výhru 3:2 nad Duklou Trenčín. "Oceliari" dvakrát viedli, no hostia dokázali zakaždým vyrovnať, víťazstvo priniesol domácim až gól Mateja Hinďoša zo 45. minúty. Nový tréner Košíc Peter Oremus si tak stále drží stopercentnú bilanciu, mužstvo od jeho nástupu vyhralo všetky štyri zápasy.

Košičania ako prvý tím v sezóne dosiahol stobodovú hranicu a zvýšili vedenie v tabuľke, na druhú Banskú Bystricu majú aktuálne náskok sedem bodov. "Barani" totiž zaváhali, keď prehrali v derby so Zvolenom 1:3. Za hostí dal dva góly Lukáš Jurík.

Pre snehovú kalamitu a s ňou spojené problémy na cestách sa v piatok neodohrali až tri extraligové stretnutia. Zápasy HK Nitra - HK Poprad, HK 36 Hant Skalica - MsHK DOXXbet Žilina s ŠHK 37 Piešťany - MHC Mountfield Martin odložili a odohrajú sa v náhradnom termíne.

HC'05 Banská Bystrica - HKM Zvolen 1:3

Košice 30. januára (TASR) - Domáci už v úvodných minútach hrali v oslabení, keď bol vylúčený Lapšanský, ale hostia ani raz neohrozili brankára Melicherčíka. Košičania tak ako v predchádzajúcich troch domácich stretnutiach hrali veľmi aktívne, po celom klzisku atakovali hráčov súpera a už v 5. minúte využili prečíslenie v útočnom pásme hostí a Jánošík zasunul vyrazený puk do odkrytej časti bránky. Hostia však nerezignovali a v 12. minúte po peknej kombinačnej akcii Stantien z pravej strany prekvapil domáceho gólmana a strelou k žrdi vyrovnal na 1:1. Domáci sa mohli z následujúceho protiútoku dostať do vedenia, ale Bicek ani na dvakrát nedokázal prekonať Nagya. Potom hrali Košice prvú presilovku, ktorá bola veľmi jalová a nič z nej nevyťažili. V závere mali 95 sekundovú výhodu presilovky 4:3, ale na stave sa nič nezmenilo.

Aj v druhej časti začali domáci mohutným tlakom a už 21. minúte Lapšanský netrafil puk vo výhodnej pozícii pred brankárom hostí. Potom však musel gólman hostí zasahovať po strelách Štrbáka, Bartoša a Rachůnka. Zverenci trénera Petra Oremusa sa napokon dočkali. Výsledkom ich útočnej aktivity bol v 27. minúte gól Lapšanského, lenže neubehla ani minúta a na druhej strane sa strelou z diaľky prezentoval Dudáš a bolo vyrovnané 2:2. V 35. minúte sa po individuálnej akcii dostal do výbornej šance Bartoš, ale Nagy jeho strelu zneškodnil. V záverečných minútach druhého dejstva Košičania doslova drvili svojho súpera, ale nenašli ten správny recept na prekonanie ich brankára.

V záverečnej tretine začali obe mužstvá veľmi opatrne, hráči sa pozorne strážili a útoky sa striedali z jednej strany na druhú, ale bez gólových šancí. Ako prví zavelili do útoku domáci, v 44. minúte sa Lapšanský ocitol sám pred bránkou hostí, ale gólman jeho strelu kryl. O minútu neskôr však strelu Macejku tečoval Hinďoš a puk skončil po tretí raz v trenčianskej bránke. V 50. minúte mohli hostia vyrovnať, keď sa do sóla dostal Melichárek, ale Melicherčíka neprekonal. V záverečných minútach hostia tlačili Košičanov, snažili sa vyrovnať. Dve minúty pred koncom si vyžiadali aj oddychový čas, ale nestihli si zahrať power play.
HC Košice - Dukla Trenčín 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Góly:
5. Jánošík (Češík, Sojčík), 27. Lapšanský (Štrbák, Rachůnek), 45. Hinďoš (Macejko) - 12. Nemec (Hlinka, Melichárek), 28. Dudáš (Koyš, Bokroš). Rozhodovali: Konc, Štefík - Holienka, Rovenský, vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 3259 divákov.

Zostavy:
HC Košice:
Melicherčík – Štrbák, Černák, Philipp, Jánošík, Macejko, Cebák, Šeda – Jenčík, Bartoš, Spilar – Lapšanský, Rachůnek, Bicek – Hrnka, Chovan, Bartánus – Sojčík, Češík, Bondra

Dukla Trenčín: Nagy – Andersons, Bokroš, Dudáš, Hochel, Novajovský, Hatala, Holenda – Hlinka, Nemec, Melichárek – Šišovský, Stantien, Filo – Koyš, Švec, Razingar – Briestenský, Daniška, Hudec

Hlasy po zápase
Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice:
"Nebolo to zlé z našej strany, mali sme tlak, no nevedeli sme sa presadil cez obranu súpera. Rozhodli maličkosti, nahodené puky, teče, chýbala mi u našich hráčov väčšia obetavosť, možno to rozhodlo. Lepší dnes nevyhral, no víťaz si zaslúži gratuláciu."
Josef Turek, tréner Zvolena: "Zohrali sme výborný zápas, neustále sme mali výborný pohyb. Prvá tretina sa nám viac vydarila, v druhej nás podržal brankár Baroš. V tretej nás gól dostal na koňa a keď sme strelili tretí, rozhodli sme zápas, ktorý bol v skvelej diváckej atmosfére."


HC'05 B. Bystrica - HKM Zvolen 1:3
Banská Bystrica 30. januára (TASR) - Zápas sa začal s desaťminútovým oneskorením, kalamita zbrzdila aj rozhodcov, potom štrajkovali svetlá na štadióne a opäť pridali k hrubému zápasu nejaké minúty. Derby malo svoj náboj v atmosfére, na ľade sa už rodilo vzruchu menej. Hráči bojovali, často však mali krátke hokejky a zo šancí vyťažili hlavne povzdych sklamania. Dva góly počas dvoch tretín nebolo veľa a skóre pred treťou dvadsaťminútovkou bolo úplne otvorené. V terajšej sezóne sa vzájomné zápasy končili dvakrát v prospech Zvolena, potom trikrát zvíťazili 'barani' a podľa priebehu hry sa blížili aj k štvrtému, nebyť finálnej nepresnej fázy. V 11. min vyriešil prečíslenie so Slobodom nekompromisne L. Jurík, vystrelil pod žŕdku a otvoril účet. V 12. min sa Kadura už tešil z vyrovnania, no predčasne, keď puk prepadol Barošovi cez výstroj a zastal aj za pomoci žŕdky na bránkovej čiare.

Príležitostí na ďalšie góly si vypracovali obe strany dostatočne, no až Kytnár v 22. min po šikovnom teči usmernil Bambúchovu strelu do siete. V 25. min po Lunterovej bombe zazvonila žŕdka, ani následný prienik Handzuša radosť u domácich nevyvolal, šťastie skúšali pri pomerne náhodných akciách aj Obdržálek na druhej strane, na opačnej zasa mali blízko ku gólu Handlovský a dvakrát Kafka. V tretej tretine sa zvýšila ostražitosť, dôsledná defenzíva prevažovala a väčšinou sa útočilo do plných. V 44. min Jurík neprestrelil Košarišťana v bránke, povážlivé však bolo, že ho domáca obrana do zakončenia ľahko pustila. Voľný koridor vytvorila aj Slobodovi v 47. min a Košarišťan mal plné ruky práce. 'Barani' si vytvárali tlak najmä pri Handzušovom útoku, no gól padol do inej bránky, ako by si domáci diváci želali.

V 49. min sa Podkonický najlepšie s pohladením puku pred bránkou zorientoval a keď o 53 sekúnd L. Jurík stečoval strelu Pokoviča do siete, misky váh sa jednoznačne naklonili na zvolenskú stranu. Svetielko nádeje zasvietilo pre domácich počas presilovky, na zamknutie súpera si zvolili správny kľúč, len bránku s ním neodomkli a hlavy po nepríjemnej derby prehre sklonili, aj keď 67 sekúnd pred koncom odvolali s prerušeniami brankára v snahe o malý zázrak.
HC'05 B. Bystrica - HKM Zvolen 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Góly:
22. Kytnár (Bambúch, Handlovský) - 11. L. Jurík, 49. Podkonický (Bagin, Brabenec), 50. L. Jurík (Pokovič, Obdržálek). Rozhodcovia D. Konc, Stano - J Tvrdoň, M. Orolin, vylúčení 2:4, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 2670 divákov.

Hlasy po zápase
Peter Oremus, tréner Košíc:
"Veľmi zodpovedne sme sa pripravovali na dnešný zápas, pretože s Trenčínom sme v tejto sezóne odohrali vždy vyrovnané stretnutia. Trochu nás v prvej tretine rozladili vylúčenia, ale hráči sa veľmi rýchlo vzchopili a zápas dotiahli do víťazného konca, čo nás teší. Zisk 12 bodov zo štyroch domácich stretnutí je zásluha celého kolektívu."
Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Do Košíc sme prišli s tým, že budene vychádzať zo zabezpečenej obrany. Darilo sa nám to, avšak v útoku nám chýbala väčšia agresivita v zakončení. Brankár Nagy nás podržal, čo bolo veľmi dôležité a o víťazstve Košíc rozhodli skúsenosti niektorých hráčov. Myslím si, že diváci videli dobrý hokej."