Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tipsport Liga

Hokejoví majstri z Košíc darovali krv,veterán Bartoš mal trochu strach

Hokejoví majstri z HC Košice darovali krv na poliklinike Nemocnice Košice – Šaca v piatok 19. júna 2015. Na snímke vpravo hokejista Richard Jenčík, vľavo sestra Mária Tóthová. Foto: TASR/Milan Kapusta

Z dnešnej akcie mali dobrý pocit aj obrancovia Branislav Pavúk a Christián Michalčin, útočníci Marek Bartánus, Matej Češík, Richard Lelkeš a Matúš Chovan.

Košice 19. júna (TASR) - Majstri Slovenska, hokejisti HC Košice, darovali dnes krv na poliklinike Nemocnice Košice-Šaca, a.s. Na hokejistov bol hrdý generálny manažér klubu Juraj Bakoš. „Pripojili sme sa k stovkám a možno tisícom doterajších darcov a som hrdý na našich chlapcov, že dokážu zabojovať aj na tomto poli, ktoré sa týka celej našej spoločnosti. Veríme, že do budúcnosti tým inšpirujeme aj našich priaznivcov.“

Spokojný s darcami bol riaditeľ nemocnice Michal Pišoja, podľa ktorého pokiaľ niekto daruje krv, akoby daroval život, zdravý človek môže dať chorému alebo niekomu po úraze.



Darcovstvo si pochvaľovali aj samotní hokejisti, väčšina z nich boli prvodarcovia. „Už ráno som sa zobudil s dobrým pocitom, pretože darovanie krvi pomôže tým, ktorí to potrebujú a počas cesty sem som sa na to tešil. Obavy som nemal, pretože ihiel sa nebojím a ani z pohľadu na krv nemám strach," komentoval útočník Tomáš Hrnka, ktorý krv daroval po prvý raz.

Obranca Eduard Šedivý dal svoju krv už po štvrtý raz. "Prebieha to bezproblémovo a je to nesmierne dôležitý čin." Bez stresu a strachu prišiel do nemocnice útočník Adam Lapšanský, ktorý dnes daroval krv po tretí raz. Uponáhľané ráno mal útočník Richard Jenčík, ktorý ráno zaspal, ale do nemocnice prišiel s dobrými pocitmi. "Darovanie krvi sa robí pre dobrú vec, takže som s tým nemal najmenší problém. Teším sa, že moja krv niekomu pomôže.“

Nervozitu z odberu priznal brankár Dominik Riečický. Strach ovládol aj útočníka Petra Bartoša. „Musím sa priznať, že ráno som mal trochu strach, predsa len som niečo takéto absolvoval prvýkrát. Dostal som ale inštrukcie od mojej manželky, pretože ona chodí darovať krv pravidelne, takže ma upokojila a vedel som, že ma tu nečaká nič, čoho by som sa mal obávať. Vždy, ak môžem, tak druhým ľuďom pomáham rád, takže darovanie krvi bolo v podstate prirodzeným rozhodnutím a vôbec ho neľutujem," komentoval. Útočník Peter Sojčík vďaka dnešnému odberu konečne zistil, akú má krvnú skupinu. "Ak budem v budúcnosti zdravý, nevidím dôvod, prečo by som si darovanie krvi nezopakoval," povedal.

Z dnešnej akcie mali dobrý pocit aj obrancovia Branislav Pavúk a Christián Michalčin, útočníci Marek Bartánus, Matej Češík, Richard Lelkeš a Matúš Chovan.

Na Slovensku sa ročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek. "Košickí hokejisti sa pripojili aj ku kampani Svetový deň darcov krvi, ktorý pripadá na nedeľu 14. júna," informovala PR a marketingová manažérka nemocnice Monika Murová.