Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice vyhodili trénerov Tomka s Pavlom Zůbekom

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Vedenie úradujúceho slovenského hokejového šampióna HC Košice v utorok po sérii nepresvedčivých výsledkov odvolalo z postu hlavného trénera Antona Tomka a rovnako i jeho asistenta Pavla Zůbeka.

Košice 20. januára (TASR) - Vedenie úradujúceho slovenského hokejového šampióna HC Košice v utorok po sérii nepresvedčivých výsledkov odvolalo z postu hlavného trénera Antona Tomka a rovnako i jeho asistenta Pavla Zůbeka. Nový realizačný tím by mal byť známy v dohľadnej dobe a mužstvo by mal viesť už v piatkovom derby zápase na domácom ľade proti Popradu.

Košičanom v priebežnej tabuľke extraligy patrí prvá pozícia s jednobodovým náskokom pred Banskou Bystricou, dva body na lídra súťaže stráca Nitra. V novom roku odohrali šesť zápasov, pričom v uplynulých troch prehrali, naposledy i na ľade poslednej Skalice (3:6). "K tomuto kroku sme sa rozhodli po nevýrazných výkonoch mužstva od začiatku tohto roka. Zmenou trénerskej dvojice chceme dať zároveň mužstvu nový impulz a zlepšiť výkony celého tímu. Máme za sebou náročné obdobie, vrátane úspešného vystúpenia v hokejovej Lige majstrov a pred sebou nemenej náročný záver základnej časti i play off, v ktorom chceme uspieť čo najlepšie. Novú trénerskú dvojicu chceme predstaviť čo najskôr tak, aby mužstvo viedla už v piatkovom derby s Popradom," uviedol pre oficiálny klubový web prezident HC Košice Juraj Mondík.

Prezident klubu na krátkom brífingu naznačil, že nespokojnosť nebola iba s činnosťou trénerskej dvojice, no i prístupom niektorých hráčov. "Odvolanie trénerov je jedna vec, ale je tu i druhá strana, ktorou sú hráči i mužstvo. Rovnako od nich očakávam, aby sa každý z nich zamyslel, pozrel sa do zrkadla a povedal si sám pre seba, čo môže priniesť pre tento tím tak, aby mužstvo fungovalo podľa našich predstáv. Trénerom ďakujem za odvedenú prácu v našom klube," konštatoval Mondík, ktorý doplnil, že sa pracuje na tom, aby nová trénerská dvojica viedla už štvrtkový tréning v Steel aréne. Mená však neprezradil. "K tejto otázke sa momentálne nebudem vyjadrovať, musíte nám nechať čas. Verím, že túto otázku čím skôr uzavrieme a zápas s Popradom už povedie nové trénerské duo. Budem rád, ak prídu diváci, pretože duely s Popradom boli vždy veľmi emotívne a zaujímavé," dodal.

Tomko viedol "oceliarov" od sezóny 2013/2014, v ktorej získal majstrovský titul. Predtým pôsobil v prvoligovom Bardejove, s ktorým sa prebojoval až do barážových súbojov o účasť v najvyššej súťaži, no v siedmom zápase proti Martinu jeho tím neuspel v samostatných nájazdoch. Rodák z Prešova odštartoval trénerskú kariéru v slovinskom HK Triglav Kranj, po návrate pôsobil v Prešove, neskôr v Žiline, kde v sezóne 2005/2006 ako asistent Milana Hovorku a Jána Šterbáka získal pre "vlkov" premiérový titul. Na striedačke Košíc pôsobil ako asistent v sezónach 2006/2007 a 2007/2008, v tej prvej sa tešil zo zisku bronzových medailí, v druhej zo striebra. V nasledujúcej sa stal hlavným kormidelníkom a s košickým kádrom získal prvý titul zo zlatého hetriku. V septembri 2009 odstúpil z postu hlavného trénera HC Košice a v polovici decembra už viedol Žilinu. Tomko bol i trénerom slovenskej reprezentácie do 20 rokov.

Pavol Zůbek bol v Košiciach dovedna pri siedmich tituloch, v sezónach 1987/1988, 1994/1995, 1995/1996 ešte ako hráč, 2008/2009 ako manažér A-družstva HC Košice a 2009/2010, 2010/2011 ako i pri poslednom 2013/2014 v pozícii asistenta hlavného kormidelníka. V roku 2009 sa po decembrovom odchode Pavla Hulvu ocitol na dvoch stoličkách, popri pozícii manažéra začal pôsobiť aj ako asistent pri českom odborníkovi Rostislavovi Čadovi.