Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice zdolali Martin, Nitra vyhrala v Piešťanoch až po nájazdoch

Hokejisti Žiliny pred zápasom 29. kola hokejovej Tipsport extraligy MŠK DOXXbet Žilina - HK Poprad v Žiline 30. novembra 2014. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilina prehrala doma s Popradom.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Hokejisti majstrovských Košíc zvíťazili v nedeľňajšom zápase 29. kola na ľade Martina tesne 2:1 a so 65 bodmi sa delia o čelo tabuľky s Nitrou. Tá v nedeľu vyhrala v Piešťanoch 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

Košice tesne vyhrali v Martine

Pred televíznymi kamerami sa začalo zostra. Obe mužstvá hrali naplno, rýchlo korčuľovali a akcie sa striedali na oboch stranách. Mužstvá dobre bránili a tak sa strelci do vyložených pozícií nedostávali. Brankári Čech a Melicherčík boli pozorní a pochytali všetky pokusy súperových hráčov. Už v 2. minúte bol namieste Čech po strele Jenčíka. V 5. minúte vyskúšal Melicherníčka Jokeľ, v 7. minúte sa nepresadil Svoboda a v 10. minúte zase Bartánus. Vedenia sa ujal majster v 24. minúte, keď na bombu Štrbáka martinský gólman nezareagoval. Skúsenejší Košičania pridali, ale martinskí hokejisti s nimi držali krok a tak sa bolo na čo pozerať. Najprv Rachúnek preveril Čecha, ale potom viackrát zasahoval Melicherčík po pokusoch Dírera, Vargu a Fujeríka. Snaha a bojovnosť domácich bola korunovaná v 33. minúte, keď zblízka vyrovnal Varga. V 35. minúte sa do dobrej šance dostal Jenčík, ale Čech bol pripravený. Tak isto aj Melicherčík po šanci Markoviča v 37. minúte. V 39. minúte dobre vypálil Rachúnek, skóre sa nemenilo ani po kontre Brcka o minútu neskôr.

V úvode tretej tretiny favorit zatlačil domácich. Strela Biceka však išla nad a Jenčík trafil len Čecha. Martin potom nezužitkoval presilovku a tak sa opäť dostali hostia do vedenia. Z ničoho-nič vystrelil v 46. minúte martinský odchovanec Bartoš a strelou do ľavého vinkla rozhodol o víťazstve Košíc. V 51. minúte pri ďalšej presilovke Martina sa vyznamenal gólman hostí po strelách Illa a Važana. Tempo potom kleslo, majster svojou agresívnou hrou platil na martinských hokejistov a k ničomu ich už nepustil. Takticky zvládol aj záver duelu a Košice sa tešili z najtesnejšieho víťazstva.

MHC Mountfield Martin - HC Košice 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)



Góly: 33. Varga (Kolba, Svoboda) - 24. Štrbák (Hrnka), 46. Bartoš (Jenčík, Bicek). Rozhodovali: J. Konc - Gajan, Smrek, vylúčení: 1:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2000 divákov

Hlasy po zápase:

Jaroslav Török, tréner Martina: "Som smutný, aspoň jeden bod sme si za dnešný výkon zaslúžili. Je mi veľmi ľúto, lebo sme hrali na hranici svojich možností. Keď však nepremeníme ani jednu presilovku a strelíme len jeden gól je to ťažké. Naša efektivita musí byť vyššia."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Ťahať šnúru 8 zápasov na ľade súperov bolo veľmi ťažké, sme radi, že je to z nami. Divákom sa hokej musel páčiť, z oboch strán sa hralo vo vysokom nasadení. Išli sme do vedenia, škoda, že ďalšiu príležitosť sme nevyužili. V druhej tretine sa hral najlepší hokej. Martin potom vyrovnal. V tretej tretine to bolo o jednom góle, strelili sme ho my. Dôležité bolo, že sme potom ustáli dve oslabenia. Záver sme zvládli a nepúšťali sme Martin do vyložených šancí. Naše víťazstvo je zaslúžené."


Zvolen nedal šancu Skalici

Domáci sa ujali vedenia už v 2. minúte, keď Podkonický otvoril skóre. Puliš využil prvú presilovku, poslal puk do siete spoza bránky. Chovan sa dostal do vyloženej šance, bol však hákovaný, tak rozhodca nariadil trestné strieľanie, ktoré však nevyužil. Domáci využili druhú presilovku, brankár Peksa mal zakrytý výhľad a strela Chovana cez dvoch obrancov skončila v sieti. V 29. minúte J. Jurík strelou medzi nohy brankára Šimka znížil na 3:1. V závere druhej tretiny Školiak tečoval Brabencovu strelu, puk skončil v hľadisku a trafil dieťa. Školiak mu daroval hokejku a z hľadiska sa ozval potlesk. Na zníženie skóre mal šancu Štumpf, ale brankár Šimko gólu zabránil. Záhoráci boli v poslednej tretine lepším celkom, častejšie sa dostávali pred zvolenskú bránku, ale Šimko chytal spoľahlivo. Gól tak v poslednej tretine už nepadol.

HKM Zvolen - HK 36 Hant Skalica 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)



Góly: 2. Podkonický (L. Jurík, Chovan), 11. Puliš (Hraško, Sloboda), 25. Chovan (L. Jurík) - 29. J. Jurík (Školiak). Rozhodovali: Lauff - Jobbágy, Korba, vylúčení: 4:5, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 1261 divákov

Josef Turek, tréner Zvolena: "Prvá tretina sa nám celkom podarila. Mohli sme dať ešte aj nejaké ďalšie góly. Skalica potom zredukovala zostavu, zlepšila sa, my sme málinko povolili. Boli tam šance z oboch strán. Veľmi dobre zachytali gólmani. Do tretej tretiny sme si povedali, že sa nebudeme púšťať do nejakých veľkých prečíslení. Sme radi že sme vydreli víťazstvo. Chcel by som chlapcov pochváliť. Niektorí v závere zaťali zuby. Teraz im dáme voľno a od stredy opäť pokračujeme."

Štefan Mega, tréner Skalice: "V dnešnom zápase nám nevyšla vôbec prvá tretina. Celú prvú tretinu mali domáci v plnej kontrole. Do druhej tretiny sme išli s tým, skorigovali sme hru na tri útoky. Začali sme si veriť, mali sme tam aj nejaké šance. Nepodarilo sa nám streliť však kontaktný gól. Musím pochváliť brankára Peksu a aj hráčov troch útokov, ktorí zápas dohrávali. Urobili maximum, aby sme tu dneska bodovali. Nepodarilo sa a musíme sa o to pokúsiť v ďalšom zápase."


Kostúr vychytal v Žiline nulu

Domáca Žilina začala proti favoritovi z Popradu bez rešpektu, ale z tlaku si nedokázala vypracovať šancu na ohrozenie Kostúra. Poprad postupne prebral taktovku hry, no boli to Žilinčania, ktorí ako prví pohrozili. Vo ôsmej minúte Novotný šikovnou strelou švihom trafil ľavú tyč popradskej bránky. Tempo hry následne opadlo, Poprad bol viac pri puku a v 14. minúte udrel, keď Nagy našiel Matisa, ktorý jedovkou z pravého kruhu nedal Križanovi šancu. Žilinčanov to vyviedlo z tempa a v 18. minúte pridali hostia zásluhou dorážky Matisa druhý gól. Žilina následne ožila, ale Poprad si záver prvej tretiny skúsene postrážil.

Žilina začala i druhú tretinu aktívne, už po pár sekundách ohrozil dobrou strelou Kostúra navrátilec do dresu Žiliny Kokavec. Tlak Žiliny pokračoval a postupne sa z dobrých pozícií nepresadili Lipovský a Rusnák. Snaha Žiliny gradovala v 28. minúte, kedy sa v dobrej pozícii nepresadil Kanko. Poprad odpovedal rýchlym protiútokom a Paločko z medzikružia poslal puk presne do hrude Križana. V 31. minúte putoval na trestnú lavicu Žilinčan Hudec a Poprad sa na dlhé sekundy usadil v útočnom pásme. Križan sa zapotil najmä po dvoch strelách Kasíka od modrej čiary, no neinkasoval. Žilinčania mali výhodu presilovej hry od 35. minúty, no ich presilovka žiadnu výraznejšiu šancu nepriniesla.

Žilina začala tretiu tretinu presilovou hru, ktorá však "Vlkom" vôbec nevyšla. Domáci hokejisti však boli aktívni a dobrým pohybom si vynútili sériu presilových hier. V nich však ohrozil Kostúra iba Novotný, ktorého strela bola napokon tečovaná nad bránku hostí. Žilinčania sa do súpera zahryzli, ale keď nevyužili ani presilovú hru o dvoch hráčov, bolo jasné, že Poprad bude v Žiline bodovať. V 52. minúte sa do úniku po chybe Procházku dostal Kroták, no Križan výborným rozkľakom zastavil puk smerujúci do jeho siete. V 58. minúte bol vylúčený domáci Drábek a o minútu neskôr rozhodol Boltun tretím gólom o víťazstve Popradu v Žiline pomerom 3:0.

MsHK DOXXbet Žilina – HK Poprad 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)



Góly: 14. Matis (Nagy), 18. Matis (Paukovček), 59. Boltun (Sýkora). Rozhodovali: Müllner, Fonselius – Kacej, Šefčík, vylúčení: 4:5, navyše: S. Hudec (Žilina) DKZ za vyhodenie predmetu mimo ľadovej plochy, presilovky 0:1, oslabenia: 0:0, 898 divákov

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Dnes to poviem len jednou vetou. Nechápem dnes svojich hráčov, nerozumiem ich prístupu. Viac k tomu naozaj nemám čo povedať."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Som spokojný s výsledkom, keďže to bol tretí zápas v poradí na ľade súpera. V Žiline sa hrá ťažko, chalani to zvládli herne aj takticky. Som taktiež rád, že chalani zabojovali za nulu Kostúra."


Bystrica si odváža z Trenčína dva body

Oba kolektívy v prvej tretine nešetrili pohybom a snažili sa o aktívny a atraktívny hokej. Vyložených gólových šancí však nebolo veľa. Tie prišli až v druhej časti úvodnej dvadsaťminútovky. Najskôr v závere 15. min Bendíkova dobre mierená strela zneistila domáceho brankára, ktorý sa už obzeral za svoj chrbát. O pár sekúnd sa však už Banská Bystrica dostala do vedenia, keď White tečoval Rosandičov nahadzovaný puk. Hosťujúci kolektív sa z vedenia tešil iba dvadsať sekúnd. Habšuda sa natlačil medzi kruhy a prestrelil Wiikmana – 1:1. V závere sa ešte oba tímy snažili strhnúť vedenie na svoju stranu, no brankári boli proti.

Úvodná desaťminútovka prostrednej časti hry patrila Dukle aj vďaka tomu, že hrala tri presilové hry. Tie sa však vojakom vôbec nedarili a zverenci trénera Romana Stantiena mali problémy sa na dlhšiu dobu usadiť pred Wiikmanom. Ako sa využívajú početné výhody im tak ukázali "barani". Pri vylúčení Šišovského dorazil do siete puk White a poslal hostí po druhýkrát do vedenia 1:2. Domácim sa napokon ešte do prestávky podarilo vyrovnať. Nemcovo dvojnásobné zakončenie gólman Banskej Bystrice pokryť dokázal. Puk ale dokorčuľoval Dudáš a pol minútu pred druhou sirénou upravil na 2:2.

Aj na začiatku tretej tretiny mali Trenčania niekoľko presilových hier v rade. Dokonca aj minútovú výhodu o dvoch hráčov. Dokázali z nej však vyťažiť iba žŕdku po Melichárkovej strele a gólovú radosť nepriniesli ani príležitosti Mikulu. Ofenzívny hokej pokračoval až do záverečného klaksónu. Obidve lavičky si chceli pripísať trojbodové víťazstvo. Dobrú prácu odviedli obrany na čele s brankármi na oboch stranách. V predĺžení rozhodnutie nepadlo. Napokon dva body pre Banskú Bystricu "forsbergovským" blafákom zabezpečil Kudrna.


Dukla Trenčín – HC'05 Banská Bystrica 2:3 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0, 0:1)



Góly: 16. Habšuda (Stantien), 40. Dudáš (Nemec, Mikula) – 15. White (Rosandič, Kudrna), 35. White (Kudrna, Preisinger), rozhodujúci samostatný nájazd Kudrna. Rozhodovali: Jonák – Stanzel, Výleta, vylúčení: 2:7, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 910 divákov

Hlasy po zápase:

Roman Stantien, tréner Trenčína: "Prvé dve tretiny neboli dobré, chýbala im myšlienka a aj akási ľahkosť. Síce sme dobre hrali vzadu, ale nedali sme góly a bez nich nevyhráme. Platia hokejové zákony a ak nebudeme využívať presilové hry, budeme len a len prehrávať."

Miroslav Chudý, tréner Banskej Bystrice: "Zápas bol pre nás neľahký hlavne kvôli zloženiu mužstva – krátko pred stretnutím sme prišli o Hudeca a Kafku, cez prvú tretinu o Hudáčka. Museli sme teda hrať len na tri päťky. Hoci sme dvakrát viedli, nehrali sme podľa našich predstáv."



Nitru podržal brankár Čech

V Piešťanoch sa začalo hrať vo vysokom tempe. Ako prvý ohrozil Lakosila spoza brány Kutálek. V 8. minúte išiel na trestnú lavicu Kotaška, Nitra hrala presilovku, ale zlú rozohrávku vystihol Kutálek a zo samostatného nájazdu otvoril skóre – 1:0. V tej istej presilovke však Nitra ešte stihla vyrovnať, keď bol medzi kruhmi nikým nekrytý Milo a pomedzi nohy prekonal Šúreka – 1:1. V závere tretiny ešte zazvonila konštrukcia domácej brány po strele Mezeia.

Úvod do druhej časti patril Piešťanom a už po 25 sekundách ťažil zo skvelej práce Klempu Holovič a spomedzi kruhov poslal domácich do vedenia. Gól dal domácim krídla a pred Lakosilom bolo horúco. S pribúdajúcim časom pribudla na ľade aj nervozita a takisto aj vylúčenia. V polovici 36. minúty putoval predčasne pod sprchy Románek za napadnutie hlavy a krku a Nitra dostal možnosť päťminútovej presilovky. Okrem Piačeka, ktorý nezakončil dobre si nič vo výhode nevypracovala, práve naopak, mohli udrieť "havrani" ale Lakosil hostí podržal.

Z päťminútovej presilovky si Nitra ešte pol minúty preniesla do tretej časti, tu však nevyužila. Tlak hostí však stúpal. Bajtekov blafák sa ešte neujal, ale v 49. minúte vybojoval puk J. Ručkay, prihral pred bránku H. Ručkayovi a ten vyrovnal. Nitra mala naďalej navrch a po chybe ju mohol v oslabení poslať do vedenia Štefanka, ale nájazd nepremenil. Keď ani strela Holoviča neprešla za Lakosilov chrbát, prišlo na rad predĺženie a po ňom a nájazdy.

V nich sa z hostí presadil Slovák a H. Ručkay, zatiaľ čo domáci hráči nepremenili a Nitra si tak pripisuje víťazstvo po nájazdoch.

ŠHK 37 Piešťany – HK Nitra 2:3 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)



Góly: 9. Kutálek, 21. Holovič (Mišura, Klempa) – 10. Milo (Pupák, Mráz), 49. H.Ručkay (J.Ručkay), rozhodujúci nájazd Slovák. Rozhodovali: Orolin - Bednár, Gavalier, vylúčení: 7:7, navyše: Románek 5+DKZ napadnutie hlavy a krku – Lelkeš 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 1375 divákov

Hlasy po zápase:

Roman Sýkora, tréner Piešťan: "Mali sme problém so zostavou, keď nám chýbalo až šesť hráčov. Chceli sme doma vyhrať. Prvá tretina bola vyrovnaná a dostali sme sa v nej do vedenia. V druhej časti sme mali aj nájazdy, ale brankár hostí podržal. V tretej časti sme po jednej malej chybe inkasovali. Brankár Čech bol pre nás prekážkou, zrejme nám chýbali sily z posledného týždňa."

Andrej Novotný, asistent trénera Martina: "Tento šesťbodový zápas sme chceli vyhrať. Tieto zápasy vás posúvajú tabuľkovo aj psychicky. Bol to náročný zápas, vyšťavili sme sa v oslabeniach. Vyzdvihol by som výkon brankára Čecha, ktorý nás podržal aj v nájazdoch. V tých sme rozhodli jedným gólom."