Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

BÁNOVCE N/BEBRAVOU:Radnica má prísny meter na neplatičov nájomného

Erb mesta Bánovce nad Bebravou Foto: Heraldický register

Pravidlo "trikrát a dosť" začne uplatňovať v prípade neprispôsobivých obyvateľov mestských nájomných bytov samospráva Bánoviec nad Bebravou.

Bánovce nad Bebravou 22. júna (TASR) - Pravidlo "trikrát a dosť" začne uplatňovať v prípade neprispôsobivých obyvateľov mestských nájomných bytov samospráva Bánoviec nad Bebravou. Nariadenie spočíva v tom, že radnica nepredĺži nájomnú zmluvu tým obyvateľom, ktorí sa trikrát dopustia priestupku. Toto opatrenie schválili bánovskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.

Uplatnenie modelu "trikrát a dosť" odobrili bánovskí poslanci v rámci materiálu Bezpečnostná situácia v meste Bánovce nad Bebravou a príprava opatrení vedúcich k jej zlepšeniu. Nariadenie spočíva v tom, že mesto po novom nebude predlžovať nájomné zmluvy na dobu určitú v dĺžke troch mesiacov, ak sa nájomca alebo osoba s ním žijúca v spoločnej domácnosti dopustí trikrát priestupku podľa zákona o priestupkoch, a to najmä proti narušeniu verejného poriadku alebo poškodzovaniu cudzej veci, konkrétne majetku mesta. Evidenciu priestupkov zabezpečí mestská polícia, ktorá bude pri výmene informácií o nich spolupracovať so štátnou políciou.

"Viedli sme diskusie a viedli sa aj konania voči obyvateľom, ktorí aj na základe upozornenia a niekoľkonásobného upozornenia stále vyvíjajú aktivity, čo sa týka susedských vzťahov, neporiadku a rušenia nočného kľudu. Na základe tohto mesto spolu s poslancami pristúpilo k realizácii myšlienky "trikrát a dosť." A to nielen "trikrát a dosť", lebo niektoré rodiny sú nepoučiteľné," povedal pre TASR primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec, podľa ktorého chce samospráva týmto spôsobom zaviesť poriadok a pokoj v meste. Zároveň avizoval, že je pripravená podať pomocnú ruku slušným rodinám.

Vedenie mesta uvažuje nad tým, že do budúcna bude riešiť podobným spôsobom aj obyvateľov, ktorí majú nájomné zmluvy na dobu neurčitú. Ako v tejto súvislosti ozrejmil Chovanec, obnovu nájomných zmlúv po každých troch mesiacoch zaviedlo aj pri novom bytovom dome na Svätoplukovej ulici. "Nie je dôvod ľuďom, ktorí sa slušne správajú, nedevastujú mestský majetok, každé tri mesiace zmluvu predlžovať a tento systém funguje. Ako bolo odporučené aj poslancami mestského zastupiteľstva, je na zváženie, čo s ostatnými nájomnými bytmi a zrejme pôjdeme touto cestou aj tu. Zmluvy na dobu neurčitú budú prehodnocované a nastavené asi na tento model. Zatiaľ je to však v štádiu riešenia a odporúčania poslancami," dodal.

Inšpiráciu našla bánovská samospráva v susednom Partizánskom, kde pravidlo "trikrát a dosť" uplatňujú už niekoľko rokov. Samospráva Partizánskeho v súvislosti s opatrením už deložovala za ostatné tri roky z nájomných bytov dovedna 124 domácností. Vlani v júli aj zbúrala nájomný dom na Nábrežnej ulici číslo 207 s 24 bytmi, ktorý bol v zlom stave. Podobný problém s obytnými domami v havarijnom stave majú aj v Bánovciach nad Bebravou na ulici K nemocnici, ktorý chce radnica riešiť.

Chovanec pred časom odhadol, že na území mesta žije približne 650 asociálne sa správajúcich obyvateľov.