Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Na bezpečnosť vyčlenilo mesto Prievidza tento rok viac ako milión eur

Na snímke mestský policajt (vpravo) predstavuje výstroj a výzbroj príslušníkov MsP. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Mesto aj v tomto roku zafinancuje návštevníkmi obľúbené podujatie Deň polície.

Prievidza 18. marca (TASR) - Mzdy a odvody 43 príslušníkov Mestskej polície (MsP) v Prievidzi tvoria najväčšiu časť v položke bezpečnosť v tohtoročnom rozpočte mesta. Na bezpečnosť v meste vyčlenila samospráva v tomto roku 1.092.630 eur.

Oproti minuloročnému sa tohtoročný rozpočet navýšil približne o 150.000 eur. "Navýšenie spôsobila valorizácia miezd v tomto roku, tiež sa plánuje oprava budovy MsP, obnova materiálneho a technického vybavenia policajtov," zdôvodnil pre TASR hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Ďalšími, finančne nákladnými položkami v rozpočte sú tiež výdavky na telekomunikácie a prevádzku budovy.

Prievidzská polícia sa v tomto roku dočká aj niekoľkých investícií. "Ide o rozšírenie softvéru, konkrétne licencie vo výške 2850 eur, prípravnú a projektovú dokumentáciu na realizáciu predkladaných projektov vo výške 1000 eur a rozšírenie mestského kamerového systému vo výške 5000 eur," vymenoval Ďureje.

Mesto aj v tomto roku zafinancuje návštevníkmi obľúbené podujatie Deň polície, a to sumou 8800 eur. Zaujímavou položkou vo výške 150 eur je odmena pre obyvateľov, ktorí pomôžu pri objasňovaní priestupku. "Musí byť však zjavné, že iniciatíva občanov dopomohla k jeho objasneniu," podotkol Ďureje.

Ako pre TASR uviedol Vít Zajac, koordinátor prevencie MsP, polícia žiadala okrem iného prostriedky aj na modernizáciu útulku pre psov, údržbu mestského rozhlasu. "Rozšírenie kamerového systému sa týka nových detských ihrísk, kamery tam budú pomáhať pri ich ochrane pred vandalizmom či poškodzovaním, určené budú aj na posilnenie bezpečnosti ich návštevníkov," objasnil.

Neoddeliteľnou súčasťou MsP v Prievidzi je aj chránené pracovisko, na ktorom jeho operátori sledujú kamery v meste. Tento rok je naň vyčlenených viac ako 43.000 eur. Podľa Zajaca je efektívne. "Okrem širokého spektra priestupkov operátori kamier v poslednom čase pomohli napríklad odhaliť pohyb a následne aj popis páchateľa lúpeže v herni v centre mesta alebo nasnímali páchateľov krádeže vlámaním do predajného stánku, čím prispeli k ich následnému zadržaniu," podotkol Zajac.

Podobný prípad, akým bola lúpež v herni, spomenul aj hovorca mesta. "Mňa konkrétne zaujalo, ako naša polícia chytila lupiča priamo v banke pri čine. Ja si nepamätám, že by nejaká mestská polícia objasnila takýto trestný čin a ešte chytila priamo pri čine lupiča," vyzdvihol prácu MsP Ďureje. Podľa jeho slov je to zapríčinené tým, že MsP má centrálny pult ochrany a nespravuje len mestské objekty, ale aj súkromné, napríklad banky, ako aj v tomto prípade.

Ku každodennému výkonu služby v uliciach už tradične patria aj preventívne aktivity MsP v podobe prednášok pre všetky vekové skupiny obyvateľov mesta. Od detí v škôlkach, cez žiakov, až po stredoškolákov, dospelých a hlavne seniorov. "Celkovo realizujeme v oblasti prevencie viac ako 13 projektov, pričom väčšina z nich má dlhodobý charakter," uzavrel Zajac.