Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pod Bojnickým zámkom vyrastá turistická atrakcia, dedinka remesiel

Bojnický zámok Foto: TASR/Pavol Remiáš

Cieľom je vytvoriť stále a dôstojné podmienky pre ľudových remeselníkov. Doteraz sa totiž prezentovali iba z času na čas pri rôznych podujatiach a jarmokoch.

Bojnice 15. marca (TASR) – Priamo pod Bojnickým zámkom v týchto dňoch vyrastá nová turistická atrakcia. V areáli, kde sa nachádza neveľký amfiteáter, v ktorom už 20 rokov vystupujú bojnickí sokoliari a šermiari v dobových kostýmoch, pribudla dedinka so štýlovými drevenými domčekmi pokrytými trstinou.

„Už počas tohoročnej letnej turistickej sezóny sa do nich nasťahujú umeleckí remeselníci z okolia, kováči, drotári, hrnčiari, rezbári, spracovatelia kože a iných prírodných materiálov. V domčekoch budú pred zrakmi návštevníkov tvoriť, ponúkať svoje výrobky a umožnia odvážlivcom aj vyskúšať si niektoré remeslo,“ informoval Jozef Peniažko, konateľ spoločnosti, ktorá dedinku buduje. Tvrdí, že v tomto prípade to nie je druh skanzenu a nejde o verné kópie ľudovej architektúry. Cieľom je vytvoriť stále a dôstojné podmienky pre ľudových remeselníkov. Doteraz sa totiž prezentovali iba z času na čas pri rôznych podujatiach a jarmokoch.

V súčasnosti dokončujú 11 domčekov, v druhej fáze by chceli dostavať ešte tri - štyri budovy. „Možno pribudne aj malý kostolík a terasa, kde budeme podávať slovenské kulinárske špeciality. Určite vybudujeme aj detský kútik, nie však s bežnými preliezkami a hojdačkami. Deti sa tam budú môcť dozvedieť niečo z histórie a vyskúšať si napríklad streľbu z luku, kuše či perkusných zbraní,“ dodal Peniažko. Okrem toho v susedstve spoločnými silami upravia stávajúci amfiteáter, kde budú, tak ako doteraz, vystupovať sokoliari s lietajúcimi dravcami a nebudú chýbať ani šermiari.