Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Cyklotrasy v Trenčianskom kraji môžu navrhovať aj obyvatelia

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V Trenčianskom kraji je asi 1400 kilometrov cyklotrás s cykloturistickým značením, pričom na niektorých úsekoch je značenie poškodené.

Trenčín 9. augusta (TASR) - V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) môžu cyklotrasy navrhovať aj obyvatelia kraja. TSK chce v spolupráci s mestami a obcami vytvoriť cyklistický región, v ktorom bude dostatok cyklistických chodníkov, ale aj cykloturistických trás. TASR informoval cyklokoordinátor TSK Matej Tinka.

"TSK dáva možnosť všetkým nadšencom cyklistiky, aby navrhovali trasy, ktoré by podľa nich boli vhodné na rekognoskáciu a vyznačenie cykloturistickým značením. Prípravy na značenie trás a samotná realizácia sa uskutočnia v spolupráci so Slovenským cykloklubom, s ktorým TSK v júli 2014 podpísal dohodu o spolupráci," priblížil Tinka.

Ako dodal, navrhovaná trasa musí spĺňať určité kritériá, ako sú napr. povrch prispôsobený na bicykel (cestný, cross alebo MTB), minimálna dopravná intenzita na cestných komunikáciách, atraktivita cyklotrasy. TSK dáva priestor aj námetom pre celoodpružené bicykle, tzv. singletracky. Svoje návrhy, ktorých zasielanie nie je časovo obmedzené, možno adresovať cyklokoordinátorovi TSK. Ten následne navrhne postup na terénne preskúmanie a zmapovanie trasy. "Venovať sa budeme každému návrhu a pravidelne si budeme navrhované trasy s navrhovateľmi prechádzať," zdôraznil Tinka.

V Trenčianskom kraji je asi 1400 kilometrov cyklotrás s cykloturistickým značením, pričom na niektorých úsekoch je značenie poškodené. TSK zabezpečí opravu poškodeného značenia, informácie o poškodenom značení možno adresovať rovnako krajskému cyklokoordinátorovi.