Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Primátor Partizánskeho J. Božik chce spojiť dva kraje cyklotrasou

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ide o Trenčiansky a Nitriansky samosprávny kraj.

Partizánske 9. augusta (TASR) - O cyklotrase, ktorá by viedla popri rieke Nitra a spájala by Trenčiansky kraj s Nitrianskym, uvažuje primátor Partizánskeho a trenčiansky krajský poslanec Jozef Božik. So svojím návrhom plánuje v blízkom období osloviť aj kompetentné inštitúcie a organizácie.

"Mojou snahou bude v nadväznosti na pôsobenie v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vytvoriť podmienky na realizáciu cyklochodníka, ktorý by po korune hrádze rieky Nitra spájal okresy Prievidza, Partizánske, Topoľčany a Nitra," uviedol pre TASR Božik.

Podľa jeho ďalších slov celkovo by mal tento chodník dĺžku 80 kilometrov s tým, že by sa musela vybrať jedna alebo druhá strana koruny hrádze. "Záujem je vytvoriť priestor na rozvoj cykloturistiky, a samozrejme, zvýšiť komfort občanov, ktorí žijú na území spomínaných okresov," ozrejmil.

Primátor, ako uviedol, si uvedomuje, že k tomu, aby takýto projekt mohol uzrieť svetlo svetla, je potrebné spojiť dva samosprávne kraje - Trenčiansky a Nitriansky, samosprávy jednotlivých miest a obcí, cez ktoré Nitra preteká a v neposlednom rade aj Správu povodia hornej Nitry so Správou povodia dolnej Nitry. "Ak by sa to všetko podarilo, bola by to úžasná vec pre celé Ponitrie," podotkol.

Financovanie tohto projektu by malo byť podľa Božika zabezpečené z prostriedkov Európskej únie, so svojím návrhom sa plánuje najskôr obrátiť na predsedu TSK Jaroslava Bašku.