Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Daňovú povinnosť nesplnilo 15 percent Považskobystričanov

Považská Bystrica Foto: TASR

Mesto tento rok vyrubilo miestne dane a poplatky v celkovej výške štyri milióny eur, k dnešnému dňu sa vybralo 3,51 milióna eur, čo je 85,41 % z celkového predpisu daní na tento rok.

Považská Bystrica 8. novembra (TASR) – Takmer 15 % daňových poplatníkov v Považskej Bystrici si stále nesplnilo daňovú povinnosť voči mestu. Mesto tento rok vyrubilo miestne dane a poplatky v celkovej výške štyri milióny eur, k dnešnému dňu sa vybralo 3,51 milióna eur, čo je 85,41 % z celkového predpisu daní na tento rok.

Ako informoval prednosta mestského úradu Anton Martaus, občania mesta dostali koncom mája a začiatkom júna rozhodnutia o platení miestnych daní. Pri dani vyššej ako 35 eur si mohli platby rozdeliť na dvakrát. Prvá splátka bola do konca júna a druhá do konca septembra. Platenie miestnych daní sa netýka len fyzických, ale aj právnických osôb.

Právnické osoby, ktorým sme rozhodnutia doručili poštou, mali prvý termín splátky do 30. apríla. U fyzických osôb bol termín prvej splátky do 30. júna. Druhý do 30. septembra a bol jednotný pre občanov i právnické osoby. Obe splátky mohli byť zaplatené naraz v prvom termíne,“ uviedol Martaus.

Okrem úhrad miestnych daní z predpisu roku 2016 mesto podľa neho získava finančné prostriedky aj vymáhaním daňových nedoplatkov z minulých rokov. „Z daňových nedoplatkov z minulých rokov sa mestu tento rok podarilo vymôcť 269.000 eur. Platenie daní je zákonná povinnosť a miestne dane putujú priamo do rozpočtu nášho mesta. Peniaze mesto využíva na zimnú či letnú údržbu, šport, likvidáciu komunálneho odpadu, verejné osvetlenie, kultúru, financovanie originálnych kompetencií školstva, sociálnu starostlivosť a iné,“ doplnil prednosta.

Ako dodal, mesto zasiela výzvy – upomienky, zverejňuje mená neplatičov na webovej stránke mesta a v krajnom prípade vymáha daňové nedoplatky prostredníctvom exekútorov. Pri vymáhaní daňových nedoplatkov prostredníctvom exekútora sa pritom platenie zbytočne predraží o náklady na odmenu exekútora.