Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Deň polície, vojakov a záchranárov v Prievidzi sledovalo asi 3000 ľudí

13. ročník Dňa mestskej polície, armádnych a záchranných zložiek v priestoroch letiska v Prievidzi 3. júna 2016. Na snímke deti sa mohli posadiť do policajného auta mestskej polície. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Obliehaní boli aj mestskí a štátni policajti a samozrejme vojaci.

Prievidza 3. júna (TASR) – Približne 3000 detí i dospelých z celého okresu sa zúčastnilo na 13. ročníku Dňa mestskej polície, armádnych a záchranných zložiek, ktorý sa dnes uskutočnil v priestoroch letiska v Prievidzi.

„Podujatie patrí medzi najväčšie svojho druhu na Slovensku. Je určené predovšetkým mladým ľuďom, ktorí sa takýmto atraktívnym spôsobom môžu dozvedieť viac o práci policajtov, vojakov či záchranárov,“ uviedol jeden z organizátorov podujatia Vít Zajac, koordinátor prevencie z Mestskej polície Prievidza. Dovedna sa na podujatí predstavilo ukážkami vojenskej a záchranárskej techniky, ale aj záchranárskej činnosti 25 subjektov z celého Slovenska. „Prišli aj mestskí policajti z poľského družobného mesta Jastřebie - Zdroj, ktorí si priviezli so sebou maskota v podobe krokodíla,“ konštatoval Zajac.

VIDEO: Deň mestskej polície, vojakov a záchranárov na letisku v Prievidzi sledovalo asi 3000 návštevníkov


Novinkou bola prítomnosť nového vrtuľníka Ministerstva vnútra SR, ktorý sa ešte na tomto podujatí neprezentoval. Návštevníci mohli sledovať prepravu osôb na veľkej sieti zavesenej na lane. Malých aj veľkých návštevníkov zaujímali aj prelety historických sovietskych a nemeckých stíhačiek a bombardéry, ktoré niekoľkokrát preleteli ponad prievidzské letisko za zvukových efektov. Nechýbali členovia Hlavnej banskej Záchrannej stanice v Prievidzi. Banskí záchranári záujemcom vysvetľovali, ako prebiehajú záchranné akcie v nedýchateľnom prostredí za pomoci kyslíkových prístrojov. Deti si mohli vyskúšať sedačku, pomocou ktorej záchranári dostávajú ručným spôsobom ľudí z podzemia.

Obliehaní boli aj mestskí a štátni policajti a samozrejme vojaci. Deťom ukázali svoju výstroj, dovolili im dotknúť sa zbraní, samopalov, húfnic, granátov, poťažkať obušok, vyskúšať policajnú prilbu a ochranný štít. Policajti z Colnej správy SR zasa vystavovali rôzne pašované predmety, zabavené pri colných prehliadkach. Boli medzi nimi napríklad preparovaná hlava medveďa, vypchané chránené exotické zvieratá, slonie kly, korytnačie panciere alebo topánky z krokodílej kože.

Podujatie už pred 13 rokmi pripravila Mestská polícia v Prievidzi, aby prezentovala svoju činnosť na verejnosti. Postupne ho rozšírili aj o prezentáciu ostatných policajných a záchranných zložiek a Ozbrojených síl SR.