Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Hrade Beckov bude Tekvicový festival

Hrad Beckov Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vystavia tam aj diela umelcov zo Srbska.

Beckov 26. septembra (TASR) - Posledný septembrový víkend bude na Hrade Beckov už tretí rok sviatkom tekvíc a tekvičiek.

Na tohtoročnom Tekvicovom festivale (27.-28.9.) budú mať návštevníci možnosť vidieť aj diela insitných umelcov - maliarov slovenského pôvodu zo srbskej Kovačice, ktoré si mohla verejnosť pozrieť na veľtrhoch EXPO v Seville, Lisabone, Hannoveri, tiež výstavách v Paríži, Tokiu a Bruseli. Informoval TASR Branislav Dušek zo záujmového združenia Hrad Beckov.

"Výstava maľovaných tekvíc, tekvičiek a obrazov s tekvicovou tematikou Tekvice na obrazoch - Obrazy na tekviciach pod záštitou nadácie Pavla Babku, ktorá je prvá s takýmto obsahom na Slovensku, bude otvorená v sobotu 27. septembra na Muzeálnom nádvorí hradu," uviedol Dušek.

Priblížil, že návštevníci sa budú môcť oboznámiť s umením a zručnosťou maliarov z Kovačice i predstaviť svoj vlastný talent pri vyrezávaní a maľovaní. "Na ich šikovné ruky a nožíky čaká takmer tona krásnych žltých tekvíc. Večer sa rozžiaria oči vyzdobených tekvicových krásavcov, ktorí návštevníkom posvietia na cestu tajomnými zákutiami hradu. Nebude núdza ani o zábavu, súťaže a všakovaké kúsky pri maľovaní a vyrezávaní tekvíc a tekvičiek, o čo sa postarajú šermiari skupiny historického šermu Rád sv. Galahada," dodal.