Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Hubár našiel v Radobici funkčnú muníciu z druhej svetovej vojny

Muníciu z obdobia druhej svetovej vojny našiel muž pri zbere húb v Radobici. Foto: Polícia SR

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje nálezcov munície, aby s ňou nemanipulovali a okamžite kontaktovali policajtov.

Radobica 10. novembra (TASR) - Muníciu z obdobia druhej svetovej vojny našiel pri zbere húb v lesnom poraste v Radobici (okres Prievidza) 65-ročný muž. Nález ohlásil na polícii, ktorá na miesto vyslala pyrotechnika. Ten zistil, že ide o plne funkčnú delostreleckú mínu s obsahom trhaviny a hlavovým zapaľovačom pôvodom z Rumunska. Informovala o tom v nedeľu trenčianska krajská polícia na svojej stránke na sociálnej sieti.

"Keďže išlo o muníciu, ktorá nebola vystrelená a manipulácia s ňou nebola bezpečná, za dodržania prísnych bezpečnostných opatrení sa ju pyrotechnik rozhodol previezť do úschovne výbušnín v Dubnici nad Váhom, kde ju zničia výbuchom," uviedli policajti.

Miesto nálezu podľa nich pyrotechnik opakovane skontroloval pomocou detektoru kovov, iná munícia sa však na mieste nenachádzala.

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje nálezcov munície, aby s ňou nemanipulovali a okamžite kontaktovali policajtov. "Aj napriek tomu, že munícia z druhej svetovej vojny je viac ako 70 rokov stará, môže byť stále nebezpečná a schopná výbuchu," dodali policajti.