Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Investor v Prievidzi spustil investíciu,poklepal základný kameň závodu

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

V konečnej fáze by malo byť v závode zamestnaných celkovo 3000 ľudí.

Prievidza 1. októbra (TASR) - Nemecký výrobca komponentov pre automobily, spoločnosť Brose, dnes poklepaním základného kameňa svojho budúceho výrobného závodu spustila investíciu v Prievidzi. Do strategického závodu plánuje firma investovať 50 miliónov eur, výrobu chce začať v roku 2017. V prvých troch rokoch svojej existencie by mal projekt priniesť 600 pracovných miest, v konečnej fáze by ich malo byť 3000. Ambíciou investora je tiež postupne zastavať väčšinu územia parku.

Ako uviedol riaditeľ bratislavského a budúceho prievidzského závodu Brose Axel Mallener, s výstavbou toho prievidzského chce spoločnosť začať v novembri tohto roka a v júni 2016 chce do neho doviezť technológie, pričom so sériovou výrobou komponentov do automobilov by mala začať na začiatku roka 2017. "V roku 2016 počítame so zamestnaním 50 ľudí, v roku 2017 by ich malo byť 250, v rokoch 2018, 2019 chceme mať 600 zamestnancov," špecifikoval. Podľa jeho ďalších slov by sa mal závod v Prievidzi rozprestierať na 27.000 m2 parku a plánom spoločnosti je potom zastavať 100.000 m2 plochy.

"Po desaťročiach sem prichádza investor strategického významu, ktorý si tu zakúpil pozemky, čo je veľký rozdiel, lebo častokrát príde investor, ktorý si prenajme budovu na určité časové obdobie. A práve to, že spoločnosť Brose sa rozhodla zakúpiť takúto veľkú výmeru pozemku svedčí o tom, že ten ich záujem je naozaj vážny a strategický," poznamenala primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Doplnila, že príchod nového investora sa prejavil aj v záujme iných firiem o kúpu pozemku v parku, s čím bol doteraz v Prievidzi problém. "Podstatná časť pozemkov je vykúpených a tu je naozaj vidieť, že ten región sa bude rozvíjať. Preto je tu ten záujem o pozemky, pretože sem prídu subdodávatelia a budú tu nové pracovné príležitosti," uzavrela.

Štát podľa štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Miroslava Oberta uvažuje o poskytnutí investičných stimulov novému investorovi na hornej Nitre. "Máme veľmi úzku diskusiu s predstaviteľmi firmy Brose, požiadali o investičnú pomoc a teraz je otázka, v akej výške sa bude poskytovať. Ale treba povedať, že Brose tu podniká od roku 2001 a doteraz nežiadala žiadnu podporu pre svoje investície," ozrejmil.

Brose svoju investíciu na hornej Nitre oficiálne oznámil 11. mája tohto roka. Plánuje tu produkovať mechatronické systémy do dverí áut, kostier autosedačiek a elektronických motorov s celosvetovým odbytom. Pôjde o v poradí druhý jeho závod na Slovensku, ten prvý je v Lozorne pri Bratislave.

Skupina Brose v súčasnosti zamestnáva asi 24.000 ľudí v 23 krajinách sveta a zaoberá sa výrobou komponentov pre automobily pre viac ako 80 svetových automobilových značiek. Obrat spoločnosti dosahuje takmer šesť miliárd eur.