Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Múzeum v Prievidzi pripravilo k týždňu vedy a techniky viacero aktivít

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasťou aktivít bude krátkodobá výstava mineralogických exponátov zo slovenských i zahraničných lokalít, zaujímavých z laického i odborného hľadiska, načrtla Vidová.

Prievidza 23. októbra (TASR) - Prvé novembrové dni už tradične patria Týždňu vedy a techniky na Slovensku. Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v tejto súvislosti pripravilo od 4. až 8. novembra viacero aktivít pod názvom Svet minerálov. Informovala v stredu TASR Jana Vidová zo sekretariátu múzea.

"Súčasťou aktivít bude krátkodobá výstava mineralogických exponátov zo slovenských i zahraničných lokalít, zaujímavých z laického i odborného hľadiska. Pestrá paleta vystavených nerastov z múzejného zbierkového fondu sprostredkuje pozorovanie dokonalých tvarov kryštálov, farieb či lesku minerálov," načrtla Vidová.

Zážitková forma múzejného podujatia bude podľa nej spočívať v praktickom poznávaní a skúmaní základných fyzikálnych a chemických vlastností nerastov zmyslovým vnímaním i jednoduchými skúškami na zistenie tvrdosti, farby vrypu či vône vybraných vzoriek. "Kombinované aktivity obohatia i metódy priblíženia a zväčšenia minerálov prostredníctvom klasických či binokulárnych lúp a optického mikroskopu," dodala.

Podujatie bude môcť verejnosť navštíviť v čase otváracích hodín múzea.