Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Na kanalizáciu v Čereňanoch a Oslanoch dostanú vodári peniaze z EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Podmaník

Zdroje na odkanalizovanie obcí schválilo vodárenskej spoločnosti Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia.

Čereňany 18. apríla (TASR) - Vybudovania kanalizačnej siete by sa mali v blízkom období dočkať Čereňany a Oslany v okrese Prievidza. Na odkanalizovanie dvojice hornonitrianskych obcí dostane investor projektu, ktorým je Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS), a.s., Banská Bystrica, nenávratný finančný príspevok (NFP) z fondov Európskej únie. TASR o tom informoval starosta Čerenian Ján Mokrý.

Zdroje na odkanalizovanie obcí schválilo vodárenskej spoločnosti Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia. Výška NFP predstavuje najviac 11.650.702,97 eura, celkové oprávnené výdavky projektu 12.945.225,92 eura. Jeho spolufinancovanie má byť zabezpečené zo štátneho rozpočtu

Dodávateľa prác vyberá StVS už cez verejnú súťaž, pričom predmetom zákazky je odkanalizovanie Čerenian a Oslian a vybudovanie čistiarní odpadových vôd (ČOV) v oboch obciach. V Čereňanoch je väčšina obecnej kanalizácie už vybudovaná. Vodári tam preto plánujú v rámci prvej etapy popri vybudovaní ČOV odvedenie splaškových vôd z najviac osídlenej časti obce, ktorá sa nachádza pod štátnou komunikáciou do Prievidze, druhá etapa počíta s dobudovaním kanalizácie v zostávajúcej časti sídla. Stavba v Oslanoch rieši odkanalizovanie obce a vybudovanie čistiacej stanice.

Náklady na realizáciu investície odhadla vodárenská spoločnosť na 12.884.012,15 eura bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Svoje ponuky mohli záujemcovia o zákazku predkladať do 30. decembra 2015. Kritériom pre výber víťaza súťaže je najnižšia cena.

Zmluvy o budúcich zmluvách, ktoré riešia budúce napojenie domácností na kanalizáciu, podpísalo v Čereňanoch podľa Mokrého 92 % obyvateľov. Ako skonštatoval, realizácia investície jednoznačne zlepší kvalitu života v oboch obciach.