Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Nováky polikliniku nakoniec rekonštruovať nebudú

Ilustračné foto Foto: TASR

Verejné obstarávanie na dodávateľa prác vyhlásili Nováky 3. marca, do neho sa prihlásilo šesť uchádzačov.

Nováky 28. septembra (TASR) - Projekt rekonštrukcie a modernizácie mestskej polikliniky v Novákoch za asi 900.000 eur samospráva nakoniec realizovať nebude. Pod zastavenie realizácie opravy budovy z fondov Európskej únie sa podľa nováckej radnice podpísalo viacero faktorov.

So žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) z Operačného programu Zdravotníctvo bola novácka samospráva úspešná ešte v závere minulého roka a na rekonštrukciu polikliniky získala sumu 847.871,55 eura. Celkové oprávnené výdavky na projekt schválilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ako riadiaci orgán pre operačný program vo výške 892.496,37 eura, z tejto sumy malo mesto financovať päť percent. Oficiálne potvrdenie úspešnosti projektu zaslalo mestu začiatkom februára tohto roka. Verejné obstarávanie na dodávateľa prác vyhlásili Nováky 3. marca, do neho sa prihlásilo šesť uchádzačov. Výsledok súťaže bol známy v júli, pričom pôvodného víťaza súťaže vylúčili pre nesplnenie podmienok a zákazku tak mala realizovať od konca augusta v poradí druhá úspešná firma. Termín mala do konca decembra tohto roka.

Ako zdôvodnil primátor Novák Daniel Daniš, samospráva sa obávala, že v prípade nesplnenia zmluvy o NFP bude musieť zafinancovať projekt až do výšky 100 % jeho nákladov, ďalším dôvodom sú postupy pri verejnom obstarávaní. "Firmy, ktoré sa zúčastnili výberového konania, mali z nášho pohľadu neprimerane nízke ceny, takisto harmonogram a doba prác sa nám zdala maximálne nereálna," spresnil. Ďalším dôvodom je podľa jeho ďalších slov premiestnenie lekárov do náhradných priestorov, pričom náklady na toto sťahovanie sa vyšplhali do výšky 100.000 eur, problémom je tiež nedoručenie podkladov z výsledku verejného obstarávania spoločnosťou, ktorá zabezpečovala súťaž.

Bývalé vedenie Novák uvažovalo podľa slov vtedajšieho primátora Dušana Šimku s možnosťou, že rekonštrukciu montovanej budovy, v ktorej sa v súčasnosti nachádza 16 lekárov, bude robiť za jej plnej prevádzky, čo mal deklarovať aj vypracovaný projekt. "Stavebné úpravy v takejto budove, ktorá je vlastne montovaná oceľová konštrukcia vyplnená murivom, sú veľmi zložité a náročné," kontroval Daniš.

Projekt bol rozdelený na tri oblasti, v rámci stavebných prác malo ísť o komplexnú rekonštrukciu objektu, jeho interiéru i exteriéru, druhou oblasťou bol nákup informačných a komunikačných technológií a treťou nákup interiérového vybavenia.

Podľa výkonného riaditeľa Health Policy Institute Tomáša Szalaya je možné, že by mesto nestihlo projekt komplexne zrealizovať do konca roka. "Primátor počas procesu zrejme vyhodnotil tieto riziká ako zásadné a rozhodol sa nemíňať energiu a prostriedky na projekt, ktorý sa nestihne zrealizovať. Skrátka, začalo sa s tým neskoro, február 2015 je vzhľadom na deadline 31. decembra 2015 príliš vysoký dátum. Stihnúť by sa to možno bolo dalo, ak by mesto využilo služby elektronického trhoviska, ktoré umožňuje obstarávať aj stavebné práce do piatich miliónov eur, takéto obstarávanie sa dá regulárne uzavrieť hoci aj za týždeň a je pomerne odolné voči manipuláciám či 'kamarátšaftom'," poznamenal.

Mimo žiadosti Novák na rekonštrukciu ich polikliniky bolo úspešných ešte ďalších päť uchádzačov o NFP. Ako TASR informoval hovorca MZ SR Peter Bubla, títo uchádzači majú už verejné obstarávanie ukončené a prebieha fyzická realizácia ich projektov.

Ako avizoval Daniš, samospráva Novák má do budúcna záujem budovu zdravotníckeho zariadenia zrekonštruovať. Podľa Bublu môže byť takáto rekonštrukcia ambulantných zdravotníckych zariadení čiastočne podporená v novom programovom období v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.