Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Pivár by mohol prejsť rekonštrukciou za asi 2.000.000 eur

Meštiansky dom na Hurbanovom námestí v Bojniciach by mohol v budúcnosti prejsť rekonštrukciou. V rámci projektového zámeru, ktorý predstavila časť bojnických mestských poslancov, by sa z mestského hostinca Pivár malo stať miesto stretávania sa rôznych komunít z Bojníc a okolia. Na snímke pohľad na budovu Pivára od kostola v Bojniciach 22. apríla 2016. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Barokový nárožný meštiansky dom bol postavený v 50. rokoch 18. storočia a v minulosti slúžil ako pivovar.

Bojnice 22. apríla (TASR) - Meštiansky dom na Hurbanovom námestí v Bojniciach by mohol v budúcnosti prejsť rekonštrukciou. V rámci projektového zámeru, ktorý predstavila časť bojnických mestských poslancov, by sa z mestského hostinca Pivár malo stať miesto stretávania sa rôznych komunít z Bojníc a okolia. Odhadované náklady investície do tejto kultúrnej pamiatky sú vo výške 2.000.000 eur, financie chce samospráva žiadať z fondov Európskej únie.

"Zámerom je, aby Bojnice, ktoré sú majiteľom tejto nádhernej národnej kultúrnej pamiatky, ju využili lepšie, ako to bolo doteraz, aby bola táto budova zrekonštruovaná a slúžila potrebám mesta. Dnes sa musíme vážne zamýšľať nad tým, v akom stave sa táto budova nachádza, čo s ňou plánujeme robiť, pretože, ak by sme sa takto nezamysleli, tak nám hrozí, že bude v budúcnosti úplne znefunkčnená vzhľadom na jej zlý technický stav," ozrejmil bojnický mestský poslanec Michal Lekýr.

V poslednom roku prešla pamiatka architektonicko-historickým a reštaurátorským výskumom, ktorých výsledkom je architektonická štúdia a projekt pre stavebné povolenie. "Najdôležitejšie a najvýraznejšie by bola zmena vstupu do vnútorného nádvoria objektu a otvorenie prejazdu do pôvodného námestia. Tým pádom by sa objekt nielen zvonku, ale aj zvnútra otvoril verejnosti a všetky prevádzky a spoločenské priestory, ktoré by sa nachádzali práve v tom parteri by boli sprístupnené," priblížil zámer architekt Pavol Paulíny zo spoločnosti Pamarch so sídlom v Nitre, ktorá projekt rekonštrukcie Pivára pripravila. Podľa jeho ďalších slov by tak nádvorie meštianskeho domu ponúklo možnosti pre organizáciu rôznych podujatí a iných aktivít. Projektový zámer predbežne odobrili podľa Paulínyho aj pamiatkari.

Výzva, v rámci ktorej by sa mohlo mesto uchádzať o prostriedky na rekonštrukciu pamiatky, ešte nevyšla. Samospráva však chce byť podľa Lekýra vopred pripravená, aby sa mohla o financie uchádzať čo najskôr. Projektová dokumentácia vyšla samosprávu na viac ako 14.000 eur.

Barokový nárožný meštiansky dom bol postavený v 50. rokoch 18. storočia a v minulosti slúžil ako pivovar. Má štvorkrídlový uzavretý pôdorys a dve poschodia. V súčasnosti v ňom sídli viacero komerčných prevádzok, ako i obradná miestnosť mesta. Za Národnú kultúrnu pamiatku ho vyhlásili v roku 1963.