Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Poluvsie malo v prvom kole najvyššiu účasť, v druhom očakávajú menšiu

Na snímke volič Vladimír z Poluvsia odovzdáva svoj hlas jednému z kandidátov počas druhého kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v Poluvsí 6. apríla 2024. Foto: TASR - Alexandra Moštková

V prvom i druhom kole volieb prišiel k urne i Vladimír, podľa ktorého pomerne vysoká účasť v obci hovorí o zodpovednosti voličov.

Poluvsie 6. apríla (TASR) - Volebnú účasť takmer 70 percent, ktorá bola zároveň najvyššia v okrese Prievidza, mali počas prvého kola prezidentských volieb v Poluvsí. Tamojšia okrsková volebná komisia odhadla, že túto sobotu bude oproti prvému kolu o niečo nižšia.

V prvom i druhom kole volieb prišiel k urne i Vladimír, podľa ktorého pomerne vysoká účasť v obci hovorí o zodpovednosti voličov. "Od prezidenta očakávam, aby vytvoril rovnováhu," uviedol Vladimír pre TASR.

"V Poluvsí sú uvedomelí občania, ktorí si dokážu uplatniť svoje volebné právo a svoj názor,"
komentoval volebnú účasť Jozef. Podľa svojich slov chce voliť kandidáta, ktorý mu vyhovuje.

Predseda okrskovej volebnej komisie Martin Drexler je súčasťou komisie už 12 rokov. "Z mojich skúseností môžem povedať, že naši občania sú disciplinovaní a zodpovední," zhodnotil Drexler účasť v prvom kole. Počas tejto soboty podľa neho zaznamenala komisia nápor voličov ráno, prišli v tomto čase z dôvodu aktivít v obci. "Medzi voličmi v ranných hodinách boli i naši členovia dobrovoľného hasičského zboru, ktorí majú počas roka na starosti bezpečnosť a zdravie osôb, ako i ochranu majetku. Dnes si dopriali výlet a išli sa kultúrne vyžiť," priblížil Drexler.

Okrsková volebná komisia podľa neho však registruje nižšiu účasť oproti minulému kolu. "Aj celkovo očakávam nižšiu účasť oproti prvému kolu," doplnil.

V Poluvsí je vo voličskom zozname zapísaných 453 ľudí, svoj hlas vo volebnej miestnosti odovzdalo i niekoľko občanov s hlasovacím preukazom, dodal Drexler.

Vo volebnom obvode Prievidza, pod ktorý spadá i okrem Prievidzského okresu i okres Partizánske, môžu v sobotu voliči odovzdať svoj hlas jednému z kandidátov v 183 okrskoch. Z toho 133 vytvorili v okrese Prievidza a 50 v okrese Partizánske. Zúčastniť sa na voľbách tam môže približne 143.000 oprávnených voličov.