Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Prezidentka sa stretla s predsedom Trenčianskeho kraja Baškom

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentka diskutovala s Bbaškom aj o uhlíkovej neutralite.

Trenčín 16. januára (TASR) – Transformácia regiónu hornej Nitry je jedným z najdôležitejších projektov do budúcnosti, úzko súvisí so záväzkami Slovenska znížiť uhlíkovú stopu a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Po stretnutí s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslavom Baškom to vo štvrtok povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Pri svojich bilaterálnych rokovaniach s predstaviteľmi iných krajín Európskej únie (EÚ) alebo s predstaviteľmi orgánov EÚ využívam všetky možnosti, aby transformácia bola kompenzovaná aj finančnou pomocou zo strany Európskej únie,“ povedala prezidentka s tým, že Slovensko bolo prvou krajinou v regióne, ktorá sa prihlásila k uhlíkovej neutralite.

Ako dodala, je to nielen obrovská výzva, ale aj príležitosť urobiť z hornej Nitry prosperujúci región, vybudovať nové pracovné miesta a dopravnú infraštruktúru, ktorá s tým úzko súvisí. „Minulý rok bol schválený akčný plán transformácie hornej Nitry a som veľmi rada, že sa robia kroky na túto zmenu,“ zdôraznila prezidentka.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku bola ústrednou témou prvej návštevy prezidentky na Úrade TSK práve transformácia hornej Nitry. „Pani prezidentka sa zaujímala o konkrétne kroky, ktoré sa v tomto smere robia. Informoval som ju, že niektoré úlohy sa už plnia. Či už je to zákon o kompenzačnom príspevku baníkom, ktorý som predložil v parlamente a ktorý bol schválený, alebo národný projekt rekvalifikácií, ktorý na hornej Nitre odštartuje začiatkom roka,“ skonštatoval Baška s tým, že prezidentka ešte tento rok navštívi región hornej Nitry, aby sa presvedčila, akým spôsobom je pripravený transformačný proces.

Prezidentka: Dlhodobý projekt Trenčín si Ty si vyžaduje podporu štátu


Dlhodobá vízia mesta Trenčín si Ty je projektom, ktorý si vyžaduje podporu štátu a spoluprácu so štátom. Po stretnutí s primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Trenčín je úspešné mesto, okrem projektu Trenčín si Ty sme s pánom primátorom hovorili aj o sociálnych otázkach, nájomných bytoch, ale aj o jednej z najväčších výziev, ktoré toto mesto má, a to je doprava,“ priblížila prezidentka.

Rybníček podľa vlastných slov požiadal prezidentku o podporu pri riešení dopravy v centre mesta, ktorým denne prejde 42.000 automobilov. „Potrebujeme, aby štát súhlasil s preložkou cesty I/61 centrom mesta. V opačnom prípade budeme mať veľké problémy s urbanizáciou v centre mesta, na ktorú sme dnes pripravení. Teraz je na rade štát, aby nám pomohol,“ zdôraznil Rybníček.

Ako dodal, prezidentka je človek, ktorý vládne svojím vplyvom a svojím slovom a bez problémov sa dokáže stretnúť s kľúčovými predstaviteľmi štátu. „I preto vnímam výjazdy pani prezidentky veľmi pozitívne, lebo cez ňu potom prenášame na tých kľúčových ľudí v štáte naše prosby,“ doplnil trenčiansky primátor.