Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pri Tužine unikal plyn, na mieste zasahovali okrem plynárov i hasiči

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poruchu sa podarilo v utorok odstrániť, dodávku plynu pre domácnosti nemuseli prerušiť.

Tužina 19. marca (TASR) - K väčšiemu úniku plynu došlo v pondelok (18. 3.) večer v Tužine v okrese Prievidza. Pri udalosti zasahovali okrem plynárov i profesionálni a dobrovoľní hasiči. Poruchu sa podarilo v utorok odstrániť, dodávku plynu pre domácnosti nemuseli prerušiť.

Zápach plynu pri Tužine nahlásil Slovenskému plynárenskému dispečingu operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v pondelok o 21.00 h. "Privolaný pohotovostný montér zistil výron plynu z prípojky vysokotlakového plynovodu v blízkosti potoka Tužinka. Prerušenie distribúcie zemného plynu hrozilo 233 domácnostiam a 11 maloodberateľom z obcí Tužina a Kľačno," opísal hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) - Distribúcia Milan Vanga.

Z dôvodu bezpečnosti a vytvorenia podmienok na opravu bolo podľa neho potrebné najprv znížiť tlak zemného plynu v poškodenom plynovode a následne odkopať časť plynovodu. "Po zistení poškodeného zvaru, pravdepodobne z dôvodu zosuvu svahu, montéri SPP - Distribúcie začali s opravou poškodenej časti plynovodu bez nutnosti prerušenia distribúcie do odberných miest. Aktuálne je poškodená časť plynovodu opravená a postupne zvyšujeme tlak plynu na jeho prevádzkovú úroveň," dodal.

Pri udalosti, ku ktorej došlo približne 150 metrov pred Tužinou, zasahovali sprvoti aj hasiči z Prievidze. "Zástupca plynární si vyžiadal na miesto pracovnú čatu plynárenskej spoločnosti z Nového Mesta nad Váhom. Dohľad do príchodu montérov, ako aj počas ich prác vykonávali členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Nitrianske Pravno," dodal pre TASR hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.