Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza a Bojnice chcú na svojich územiach generel dopravu

Na snímke cesta spájajúca Nováky s Prievidzou Foto: TASR/Pavol Remiáš

Súčasťou budúceho generelu je aj vybudovanie cyklotrasy medzi Prievidzou a Bojnicami.

Prievidza 29. septembra (TASR) - Samosprávy Prievidze a Bojníc majú záujem vypracovať generel dopravy na územiach svojich miest. Zahŕňať by mal všetky druhy dopravy, pričom jeho cieľom je reagovať na jej súčasný vývoj vrátane vypracovania nového grafikonu mestskej hromadnej dopravy (MHD). Vypracovanie generelu schválili prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní v rámci Zmluvy o spolupráci MHD, zastupiteľstvo Bojníc sa ňou bude ešte len zaoberať.

"V podmienkach mesta Prievidza a mesta Bojnice nevyhnuteľne žijeme dlhé roky v spoločnej súčinnosti a z viacerých dôvodov je nevyhnutné aj do budúcna zachovať svojím spôsobom dopravnú obslužnosť týchto dvoch miest. To podstatné, čo je treba v súčasnosti pripraviť, je reagovať na ten minulý vývoj, ktorý tu nastal za posledných desať, 20 rokov, a preto treba pripraviť novú koncepciu spoločnej dopravnej infraštruktúry," uviedol viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.

Ako pokračoval, infraštruktúra sa skladá z niekoľkých častí, pričom prievidzské zastupiteľstvo sa na svojom dnešnom rokovaní venovalo dvom oblastiam, a to hromadnej doprave a budovaniu cyklotrás. Samospráva si podľa jeho ďalších slov nevie predstaviť, ako by fungovala hromadná doprava individuálne pre obe mestá, najmä dopravy do nemocnice, nákupných centier či práce. "Máme záujem na základe komunikácie s poslancami Mestského zastupiteľstva v Bojniciach pripraviť spoločnú stratégiu vybudovania nového generelu dopravy, ktorý bude zastrešovať previazanosť týchto dvoch miest a v oblasti MHD aj vypracovanie nového grafikonu, novej dopravnej obslužnosti tak, aby tie autobusy mohli naďalej premávať medzi mestami," vysvetlil.

Generel by mala na základe prijatej zmluvy obstarávať prievidzská samospráva a jeho financovanie bude rozdelené v závislosti od počtu obyvateľov Bojníc i Prievidze, pričom ambíciou miest je financovať ho z fondov Európskej únie. Obe radnice musia podľa Maxinu ešte vyriešiť problém rozdielnej časovej záväznosti v zmluvách k aktuálnemu zmluvnému dopravcovi SAD Prievidza, čo sťažuje štart súťaže na zabezpečenie nového spoločného dopravcu.

Prievidzský mestský parlament sa zároveň zaoberal otázkou vybudovania cyklotrasy medzi Prievidzou a Bojnicami, ktorá je súčasťou budúceho generelu. Na základe uznesení už oboch zastupiteľstiev sa mení jej pôvodná trasa tak, aby na ňu mohli spoločne čerpať prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu.