Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Problémy s diviakmi v Prievidzi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel

Diviak/Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Metropola hornej Nitry registruje ťažkosti s touto divou zverou už dlhodobo, diviaky sa pohybovali na sídlisku Kopanice, v parkoch i centre mesta, pričom spôsobili aj viacero škôd.

Prievidza 14. novembra (TASR) - Problémy s premnoženými diviakmi v Prievidzi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie. Metropola hornej Nitry registruje ťažkosti s touto divou zverou už dlhodobo, diviaky sa pohybovali na sídlisku Kopanice, v parkoch i centre mesta, pričom spôsobili aj viacero škôd.

"Pri získavaní informácií o riešení problému môžeme povedať, že s podobnými ťažkosťami bojujú aj ďalšie mestá na Slovensku," uviedol dnes pre TASR hovorca Prievidze Michal Ďureje.

Pohyb diviakov registruje radnica podľa Ďurejeho predovšetkým na sídlisku Kopanice, keďže táto časť mesta je otvorená od priameho lesa kotliny od Handlovej. "Z komunikácie s dotknutými úradmi môžeme povedať, že diviačia zver prichádza do mesta od Lesoparku a zdržuje sa v parkových lokalitách, parku Skotňa, pri vodároch, na prepadliskách a podobne," konkretizoval. Priamo v meste však zaznamenala radnica viacero prípadov ďalšej voľne pohybujúcej sa divej zveri, išlo napríklad aj o líšky a v časti Kopaničiek o raticovú zver.

Samospráva eviduje viacero škôd, ktoré napáchala táto divá zver, ako ozrejmil hovorca mesta, okrem iného ide o v poslednom období rozryté ihrisko či na jar rozbitý výklad na prevádzke priamo v centre. Ešte vlani musela tiež mestská polícia a kompetentné orgány riešiť prípad diviaka, ktorý sa opil zo zhnitých jabĺk a následne uhynul.

"Problémom je, že diviaky sú na celom Slovensku vo všeobecnosti premnožené a jediným riešením je plánovaný odstrel samičej zveri. Preto sa pripravuje odstrel diviakov, ako aj ich plašenie," uzavrel Ďureje.