Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza zaznamenala 540 žiadostí o voľbu poštou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov.

Prievidza 15. januára (TASR) - Viac ako dvojnásobný nárast žiadateľov o voľbu poštou v rámci tohtoročných volieb do Národnej rady SR zaznamenala v porovnaní poslednými prievidzská radnica. Kým v roku 2016 požiadalo o voľbu poštou 217 Prievidžanov žijúcich v zahraničí, v tomto roku ich bolo 540. TASR o tom informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

"Najviac žiadostí o doručenie hlasovacích lístkov bolo do Českej republiky, Veľkej Británie, Rakúska, Nemecka a Spojených štátov amerických," priblížil Ďureje.

Mestu zároveň podľa neho prišli žiadosti o doručenie do Švajčiarska, Maďarska, Nórska, Dánska, Fínska, Španielska, Francúzska, Bulharska, Chorvátska, Turecka, Austrálie, Kanady, ale aj do Vietnamu, Japonska, Chile, na Maltu, Cyprus, Nový Zéland a do Kórejskej republiky.

Pri parlamentných voľbách v roku 2010 zaregistrovala prievidzská radnica 83 žiadateľov o tento spôsob hlasovania, v roku 2006 ich bolo 26.

O voľbu poštou mohli najneskôr do 13. januára žiadať občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku a aj tí, ktorí majú v SR trvalý pobyt, ale budú v čase volieb v zahraničí.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.