Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Primátori K8 chcú návrat podielových daní na úroveň 70,3 percenta

Primátori krajských miest - zľava - Vladimír Butko (Trnava), Milan Ftáčnik (Bratislava), Richard Rybníček (Trenčín ), Richard Raši (Košice), Igor Choma (Žilina), Peter Gogola (Banská Bystrica) a Pavel Hagyari (Prešov) počas stretnutia primátorov krajských miest K8, 11. apríla 2014 v Trenčíne. Podielové dane by sa mali v krátkom čase vrátiť na úroveň 70,3 percenta, dnes je to 67 percent. V Trenčíne sa na tom počas dnešného stretnutia zhodli primátori všetkých ôsmich krajských miest Slovenska (K8). Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Primátori K8 sa dnes dohodli na spoločnom postupe v otázke nového programového obdobia v rokoch 2014 až 2020.

Trenčín 11. apríla (TASR) – Podielové dane by sa mali v krátkom čase vrátiť na úroveň 70,3 percenta, dnes je to 67 percent. V Trenčíne sa na tom počas dnešného stretnutia zhodli primátori všetkých ôsmich krajských miest Slovenska (K8).

"Za prvé tri mesiace tohto roku nie všetky mestá dostali rovnaké podielové dane, ako to bolo v rovnakom období minulého roku. Predpokladáme, že v dohľadnej dobe štát dofinancuje tieto straty, v opačnom prípade by sme mohli mať problémy s nastavenými rozpočtami. Predpokladáme tiež, že vrátenie na 70,3 percenta, ktoré bolo kedysi, nám umožní lepšie spravovať naše mestá," priblížil primátor Trenčína Richard Rybníček.

Primátori K8 sa dnes dohodli tiež na spoločnom postupe v otázke nového programového obdobia v rokoch 2014 až 2020. Podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika novinkou programového obdobia 2014 – 2020 sú osobitné peniaze, ktoré musí Slovensko vyčleniť na udržateľný mestský rozvoj. "Je to päť percent alokácie, ktorá pôjde z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, čo keď premeníme na finančné prostriedky, je 376 miliónov eur, ktoré sa majú použiť v krajských mestách," skonštatoval Ftáčnik.

Ako dodal, práve K8 má rozvinúť myšlienku udržateľného mestského rozvoja. Nepôjde len o samotné krajské mestá, ale aj o funkčné územie v ich okolí. "Podkladom na čerpanie prostriedkov bude integrovaná stratégia, pripraviť ju musia primátori krajských miest spolu so starostami dotknutých obcí. Dôležitým záverom je, že to nechceme robiť každý sám, na vlastné tričko, ale budeme spoločne pripomienkovať dokumenty, ktoré pripravujú ministerstvá," zdôraznil Ftáčnik.



Otázka zákona o odpadoch

Hlavy krajských miest sa venovali aj otázke zákona o odpadoch. Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho práve dnes prichádza do pripomienkového konania nová stratégia nakladania s odpadmi. "Keďže téma odpadov je iná v krajských mestách ako v malých obciach, pripravíme stretnutie expertov z našich miest, aby sme v rámci pripomienkového konania dali pripomienky k zákonu z pohľadu krajských miest," doplnil Raši. Zdôraznil, že je dôležité, aby prípadné finančné nároky nemali vplyv na chod miest.

Primátori K8 sa venovali tiež otázkam parkovania v mestách, financovania vrcholového športu, kde by uvítali koncepčné riešenie zo strany štátu. Za nového predsedu K8 na nasledujúce polročné obdobie jednomyseľne zvolili primátora Bratislavy Milana Ftáčnika.