Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Pyrotechnika dostala v Trenčíne stopku, s výnimkou Silvestra

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa primátora ľudia žiadali zakázať používanie pyrotechniky najmä počas dvoch vianočných sviatkov.


Trenčín 2. novembra (TASR) – Pyrotechnické výrobky sa budú môcť v Trenčíne používať iba na Silvestra a Nový rok. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.

Podľa pôvodného návrhu, ktorý predložil poslancom primátor Trenčína Richard Rybníček, sa malo používania pyrotechniky zakázať iba na dva dni v roku – 24. a 25. decembra. Poslanci napokon schválili pozmeňovací návrh poslanca Richarda Ščepka, ktorým zakázali používanie pyrotechnických výrobkov s výnimkou dvoch dní po celý rok.

"Používanie pyrotechniky je mimoriadne nepríjemné najmä pre starších ľudí, malé deti a pre chovateľov domácich zvierat. Dostali sme niekoľko podnetov od ľudí prevažne z mestskej časti Stred, keď nám priniesli ukázať, akým spôsobom sa znehodnocujú ich pozemky a ako odpad zo svetlíc a rakiet dopadá na strechy, odkvapové rúry a napokon i na pozemky," zdôvodnil Ščepko rozšírenie zákazu prakticky na celý rok.

Podľa Rybníčka sa na neho počas dní otvorených dverí mesta obracali obyvatelia Trenčína s požiadavkou zakázať používanie pyrotechniky najmä počas dvoch vianočných sviatkov. "Keď poslanci navrhli a schválili niečo iné, ja s tým problém nemám, je to ich rozhodnutie. Niekedy platí, že keď sa už nedokážeme rešpektovať ako ľudia a dokážeme si otravovať život pyrotechnikou, potom musí nastať nejaká represia v podobe všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Mesto Trenčín v tejto chvíli zakázalo používať pyrotechniku," skonštatoval primátor.

Otázkou je podľa neho vymožiteľnosť dodržiavania VZN, nevylúčil tiež, že niekto VZN napadne na prokuratúre s tým, že je v rozpore so zákonom. "Budeme viac strážiť verejné priestory, najmä námestie počas Vianoc. Ak to však ľudia budú ignorovať a páliť to z balkónov, tak si vôbec neviem predstaviť, ako sa dajú sankcionovať. Toto je naozaj o tom, že si musíme uvedomiť, ako žijeme ako ľudia. Musíme si predsa uvedomiť, že keď sa zabávame, či tým niekoho ohrozujeme, alebo neohrozujeme," zdôraznil Rybníček.

Všeobecne záväzné nariadenie o obmedzení používania pyrotechnických výrobkov na území mesta Trenčín nadobudne účinnosť 15. dňom od jeho vyvesenia na úradnej tabuli mesta. Dodržiavanie VZN bude kontrolovať mestská polícia.