Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Slovenské filmobranie prinesie aj spomienky na Karla Kryla

Český pesničkár a básnik Karel Kryl. Patril k veľkým odporcom komunizmu. Najavo to dal svojimi skladbami. Foto: TASR/Vladimír Benko

Počas slávnostného otvorenia premietnu film Krotká (1967) režiséra Stanislava Barabáša, ktorý organizátori prehliadky uvádzajú ako Poctu hercovi Ctiborovi Filčíkovi.

Bratislava 21. októbra (TASR) - V utorok 21. októbra sa začne v Prievidzi 8. Slovenské filmobranie.

"Podujatie zamerané výlučne na slovenský film prinesie tento rok štyri tematické večery a celkovo uvedie päť filmov s lektorskými úvodmi," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Slovenské filmobranie predstaví súčasné i historické filmy v štyroch programových blokoch. Počas slávnostného otvorenia premietnu film Krotká (1967) režiséra Stanislava Barabáša, ktorý organizátori prehliadky uvádzajú ako Poctu hercovi Ctiborovi Filčíkovi. Ide o filmový prepis rovnomennej novely F. M. Dostojevského o manželstve starého majiteľa záložne a mladej dievčiny, herecky v ňom excelujú Ctibor Filčík a Magda Vášáryová. Film, ktorý v roku 1968 získal Veľkú cenu Zlatá nymfa na MFF v Monte Carle, v Prievidzi uvedie filozof a estetik Peter Michalovič.

V druhom programovom bloku, nazvanom Súčasný slovenský film, si diváci budú môcť pozrieť dokument Ladislava Kaboša Všetky moje deti (2013), ktorý prostredníctvom postavy farára Mariána Kuffu ukazuje jednu z možných ciest pomoci sociálne slabším. Film uvedie producentka Svatava Mária Kabošová a autor hudby Martin Dohnal.

Ďalšie dva filmy sa budú premietať v bloku Večer Dušana Rapoša, dramaturgicky zostavenom ako spomienky na pesničkára, básnika a filozofa Karla Kryla. Snímky Karel Kryl - Kdo jsem...? (1993) a Karel Kryl - Bratříčku, zavřel jsi vrátka (1994) osobne uvedie ich režisér Dušan Rapoš.

Podujatie uzavrie projekcia prvého slovenského celovečerného filmu Jánošík (1921) režiséra Jaroslava Siakeľa. V sekcii Slovenská filmová klasika bude film hudobne sprevádzať bluesový hudobník René Lacko.

Festival potrvá do 24. októbra. Začiatok projekcií v priestoroch Divadelnej sály Domu kultúry v Prievidzi je vždy o 18.30 hod.

Slovenské filmobranie vzniklo v roku 2007 so zámerom oboznámiť čo najširší okruh divákov so zaujímavými súčasnými filmami a menej známymi, avšak významnými osobnosťami slovenskej kinematografie. Organizujú ho SFÚ, Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), mesto Prievidza, Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi a Filmový klub FK '93 Prievidza s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.