Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzský OS sa prievalom v bani v Novákoch bude zaoberať v novembri

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza.

Prievidza 22. septembra (TASR) - Hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch z novembra 2006, ktorý si vyžiadal životy štyroch baníkov, odročil samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik na 10. a 12. novembra. TASR o tom informoval hovorca súdu Roman Tarabus.

"Na 10. novembra je naplánovaný výsluch dvoch znalcov a jedného svedka, na 12. novembra výsluch svedkov a oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi zo spisu," spresnil Tarabus.

Prievidzský OS v tejto veci naposledy pojednával 8. a 10. septembra, pričom sa k prievalu vyjadrovali svedkovia i znalci.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu boli nepriaznivé geologické faktory, pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desať ďalších banských predpisov spočívajúcich v nie správnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.