Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzský súd sa bude zaoberať kauzou prievalu v Bani Nováky

Baňa v Novákoch, archívne foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Samosudca vytýčil pojednávanie na 10. novembra.

Prievidza 9. novembra (TASR) - Prievidzský okresný súd (OS) sa bude opäť zaoberať kauzou tragického prievalu v bani v Novákoch, pri ktorom zahynuli štyria baníci. Samosudca vytýčil pojednávanie na 10. novembra, informoval dnes TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Na termín hlavného pojednávania je naplánovaný výsluch jedného svedka a oboznámenie prítomných s niektorými nahrávkami, ktoré sa nachádzajú v spise," uviedol Tarabus.

Podľa informácií z ostatného hlavného pojednávania, ktoré sa konalo na OS v Prievidzi koncom januára tohto roka, by sa mal k prievalu vyjadriť revírnik Jozef Kováč z Handlovej. Ten bol dlhšie práceneschopný. "Svedok bol revírnik v dňoch 15. a 16. novembra, to znamená v tých rozhodných dňoch. Je to návrh prokurátora, ktorý na výsluchu tohto svedka trvá. Nesúhlasí s prečítaním jeho výpovede, takže jeho prítomnosť na hlavnom pojednávaní je nevyhnutná," vysvetlil ešte vlani v novembri obhajca obžalovaných Peter Filip. Svedok bol podľa jeho ďalších slov vypočutý na prípravnom konaní, súd si rovnako vypočul aj zmenové hlásenia z toho obdobia. "Nepredpokladám, že nejakým zásadným spôsobom môže niečo objasniť," poznamenal vtedy.

Na ostatnom januárovom pojednávaní, po ktorom súd odročil samosudca na neurčito s tým, že od ošetrujúceho lekára zistí ukončenie práceneschopnosti Kováča a podľa toho určí a vytýči ďalší termín pojednávania, oboznamovali prítomných s dvoma listinnými dôkazmi.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze uvedeného prievalu v nováckej bani sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.