Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Ťažba uhlia na hornej Nitre si počas 110 rokov vyžiadala 470 obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obete banských nešťastí pripomína i pamätný deň 10. august, ktorý reaguje i najväčšiu tragédiu v histórii novodobého baníctva na Slovensku, keď 10. augusta 2009 zahynulo 20 baníkov a záchranárov.

Handlová 10. augusta (TASR) - Priemyselná ťažba uhlia si počas 110-ročného trvania vyžiadala na hornej Nitre životy viac ako 470 baníkov. Obete banských nešťastí pripomína i pamätný deň 10. august, ktorý reaguje i najväčšiu tragédiu v histórii novodobého baníctva na Slovensku, keď 10. augusta 2009 v handlovskom podzemí zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.

"Obetiam banských nešťastí vzdá pietu i delegácia Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) spolu s banskými záchranármi, a to 10. augusta o 9.15 h položením venca na cintoríne v Handlovej pri Pomníku obetí banských nešťastí na hornej Nitre," informovala TASR tlačová hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

O 9.30 h delegácia za rozozvučania zvonov na kostole svätej Kataríny, symbolicky v čase posledného spojenia s 20 baníkmi a banskými záchranármi, podľa nej položí kyticu bielych kvetov a pokloní sa pamiatke zosnulých spolupracovníkov a kamarátov pri Pomníku baníkov na Ulici 29. augusta.

"Najväčšia tragédia v histórii slovenského uhoľného baníctva hlboko zasiahla pracovný kolektív hornonitrianskych baníkov. Bola tvrdou skúškou pre banských záchranárov, riadiacich zamestnancov a všetkých, ktorí sa podieľali na likvidácii jej následkov," spomenula Siváková.

Oblasť v mieste požiaru bane podľa nej uzatvorili betónovými hrádzami a bezpečne izolovali od ostatnej časti podzemia, pričom ťažobnú činnosť vo Východnej šachte bane Handlová definitívne ukončili v októbri 2013. "Prevádzka v bani Handlová v súčasnosti pokračuje v 12. poli, kde ťažbu uhlia zabezpečuje jeden stenový porub. Razičské kolektívy pracujú na sprístupnení ťažobných kapacít," priblížila.

Banícka práca je v očiach verejnosti vnímaná ako najnebezpečnejšie povolanie. Smrteľné úrazy a tragédie v bani nie sú bežnou praxou a nikdy ani neboli prirodzenou súčasťou každodennej prevádzky, vyhlásila tlačová hovorkyňa spoločnosti. "Napriek tomu, že v podzemí využívame moderné technológie a dôsledne dbáme na bezpečnosť banskej prevádzky, ochranu života a zdravia zamestnancov, žiaľ, stávajú sa situácie, keď nie je v ľudských možnostiach čeliť nepredvídateľným nástrahám a silám prírody," dodala.

Česť a pietu pamiatke baníkov, ktorí zahynuli pri výkone povolania, vzdá delegácia baníkov aj počas regionálnych osláv Dňa baníkov 30. augusta na slávnostnej svätej omši v kostole svätej Kataríny.