Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi si pripomenuli 71. výročie oslobodenia mesta

Foto: prievidza.sk

Zástupcovia samosprávy, štátnej správy či Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov tak urobili prostredníctvom položenia vencov k Pomníku padlým na Námestí slobody.

Prievidza 4. apríla (TASR) - V Prievidzi si dnes pripomenuli 71. výročie oslobodenia mesta spod fašistickej okupácie. Zástupcovia samosprávy, štátnej správy či Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov tak urobili prostredníctvom položenia vencov k Pomníku padlým na Námestí slobody.

"Druhá svetová vojna ukázala v plnej nahote najtemnejšiu časť ľudskej povahy. Nech je pre nás vždy mementom, že vo vhodnej chvíli môže jeden jediný človek sfanatizovať celý národ a ovplyvniť život na celej planéte na dlhé roky. Hovorí sa, že história je prísna, ale spravodlivá. Jej spravodlivosť však prichádza veľmi pomaly a náš národ za ňu zaplatil tú najvyššiu cenu," uviedla vo svojom príhovore primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

"Víťazstvo nad fašizmom a nacizmom sa stalo historickou udalosťou svetového významu a malo veľký vplyv na ďalší vývoj vo svete, ale aj u nás. Bolo dosiahnuté za veľkých ľudských, ale aj materiálnych obetí heroického zápasu národov a štátov proti hitlerovskej koalícii," pripomenul vo svojom prejave Ján Žiak, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Prievidza.

Ako ďalej ozrejmil, ľudia sú aktuálne svedkami toho, že sa vo svete rozmáha neonacizmus, neofašizmus, nacionalizmus a xenofóbia, pričom v posledných rokoch k nim pribudol nový, ďaleko nebezpečnejší fenomén, ktorým je terorizmus. "Ak mu chce ľudstvo úspešne čeliť, musí sa proti nemu jednotne postaviť, ako tomu bolo za druhej svetovej vojny, keď sa postavilo proti rozpínavosti fašizmu a nacizmu," zdôraznil.

Na oslobodzovaní Prievidzského okresu sa podieľali hlavne vojaci gardového pluku majora Kozliakovského, jednotky rumunskej armády a partizánske jednotky dislokované na území okresu, najmä Hornonitrianska partizánska brigáda. Prvé obce okresu, Horná Ves a Radobica, boli oslobodené 2. apríla 1945, poslednou oslobodenou obcou bola Valaská Belá, a to 12. apríla 1945.