Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

VEĽKÉ UHERCE: Vodnú nádrž ešte tento rok vodohospodári nenapustia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Priestory nádrže naďalej čakajú na opravu, ktorú bude Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) financovať z takzvaných Nórskych fondov.

Veľké Uherce 27. augusta (TASR) - Nádrž vo Veľkých Uherciach v okrese Partizánske napriek pôvodne avizovanému tohtoročnému termínu ešte vodohospodári vodou opäť nenapustia. Priestory nádrže totiž naďalej čakajú na opravu, ktorú bude Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) financovať z takzvaných Nórskych fondov. Informoval o tom hovorca štátneho podniku Ľuboš Krno.

"Nádrž sa musí rekonštruovať pre to, že je stará, sú tam poškodené betóny a množstvo nánosov," zdôvodnil Krno.

Avizoval, že k rekonštrukcii a následnému napusteniu nádrže dôjde po ukončení verejného obstarávania na dodávateľa prác, ktoré ešte prebieha. "Presný termín ešte nevieme, no v tomto roku to určite nebude," doplnil.

Opravu nádrže budú vodohospodári realizovať v rámci projektu protipovodňových opatrení v regióne hornej Nitry v hodnote asi 3,76 milióna eur. Projekt bude pozostávať z 13 čiastkových opatrení, z ktorých desať, vrátane rekonštrukcie nádrže, bude zabezpečovať SVP a zvyšné tri stavby mestá Nováky a Handlová.

Veľkouherecká nádrž slúži pre Slovenský rybársky zväz a sprevádzkovali ju v roku 1971. Okrem protipovodňovej ochrany obce zabezpečovala aj dodávku vody do bývalých Závodov 29. augusta v Partizánskom. Vodohospodári z nej vodu vypustili ešte v roku 2013.