Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Premiér absolvoval tradičné fáranie v Hornonitrianskych baniach

Predseda vlády SR Robert Fico pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov navštívil 5. septembra 2014 Hornonitrianske bane Prievidza a sfáral do bane v ťažobnom úseku Bane Nováky, kde si v hĺbke 300 m pod povrchom pozrel prácu baníkov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Predseda vlády SR Robert Fico pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov navštívil 5. septembra 2014 Hornonitrianske bane Prievidza a sfáral do bane v ťažobnom úseku Bane Nováky, kde si v hĺbke 300 m pod povrchom pozrel prácu baníkov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Premiér sa nechal počuť, že vláda bude naďalej podporovať baníctvo v Hornej Nitre.

Nováky 5. septembra (TASR) - Vláde SR veľmi záleží na ďalšom rozvoji baníctva na hornej Nitre, aj preto prijala rôzne rozhodnutia, ktoré zabezpečujú, že baníctvo má perspektívu v tomto regióne. Uviedol to dnes premiér Robert Fico po svojom tradičnom fáraní na jednom z pracovísk Hornonitrianskych baní (HBP) Prievidza pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov.

Spresnil, že vláda finančne podporuje ťažbu hnedého uhlia a v tomto duchu bude pokračovať aj ďalej, pretože horná Nitra nemá alternatívu. "Je teraz také zaujímavé obdobie, pretože talianska spoločnosť Enel sa rozhodla odpredať svojich 66 % v Slovenských elektrárňach, čo umožňuje hornonitrianskym baniam, aby začali diskutovať aj o ešte intenzívnejšej spolupráci s nováckou elektrárňou. Preto sa teším na toto obdobie, pretože môžeme naozaj významnejšie posilniť tak štát, ako aj baníctvo na hornej Nitre tým, že by sa hornonitrianske bane viac priblížili k nováckym elektrárňam," podotkol.

Premiér v súvislosti s touto témou zdôraznil, že vo veci odpredaja akcií Enelom existujú rôzne alternatívy a vláda ich skúma veľmi intenzívne. "Moja vláda mala vždy záujem posilňovať postavenie štátu v strategických podnikoch... Ak by sa v budúcnosti ukázalo, že je to výhodné získať pre štát akcie talianskeho Enelu, tak sa o to určite pokúsime," vyhlásil.

Fotogaléria k článku



Regionálne oslavy Dňa baníkov zároveň aj uzatvárajú banícky rok. Tento označil generálny riaditeľ HBP Peter Čičmanec za úspešný. "Vyťažili sme celkove 1,958 milióna ton. Splnili sme všetky požiadavky našich odberateľov, predovšetkým je to Elektráreň Nováky, kam išlo 1,850 milióna ton, potom pre drobný odber je to približne na úrovni 50.000 ton," uviedol s tým, že takýmto objemom ťažby HBP zabezpečili aj priaznivé ekonomické výsledky. "Banícky rok od 1. júla 2013 do 30. júna 2014 bol stabilný. Vytvorili sme zároveň aj podmienky pre fungovanie do ďalšieho obdobia. Investovali sme sedem miliónov eur do strojov a do zariadenia. Vyrazili sme 12.600 metrov ako prípravu pre ďalšie kapacity na ťažbu. Do bezpečnosti sme investovali 1,6 milióna. Pre nás je veľmi dôležitý všeobecný hospodársky záujem, ktorý vytvára podmienky pre výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia do roku 2030," skonštatoval.

0slavy Dňa baníkov pokračujú popoludní v Handlovej, a to spomienkou na obete baní na Mestskom cintoríne, odovzdávaním ocenení ľuďom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj baníctva na hornej Nitre, či svätou omšou v Kostole sv. Kataríny. Potrvajú do 6. septembra.