Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Výročie Nežnej revolúcie si v Handlovej pripomenú po prvý raz

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Udalosti z novembra 1989 sú v meste späté práve s baníkmi.

Handlová 15. novembra (TASR) - Banícke mesto Handlová si po prvý raz pripomenie výročie Nežnej revolúcie. Udalosti z novembra 1989 sú v meste späté práve s baníkmi. Samospráva spolu s Domom kultúry (DK) Handlová pripravila spomienkové podujatie 30 rokov od Nežnej..., ktoré sa bude konať 17. novembra o 17.00 h v kinosále DK. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Nežnú revolúciu si v Handlovej verejnosť pripomenie koncertom skupiny Stano Granec a Frendi pod názvom Spomienka na Kryla, ako i filmovými týždenníkmi o dianí od 17. novembra do konca roku 1989. "Handlovčania sa budú môcť zoznámiť s momentmi, ktoré zachytávajú pád komunistického režimu a dôležitú zmenu v našej spoločnosti. Kľúčová bola v tom čase spolupráca a spolupatričnosť, ktoré sa prejavovali v dianí vo všetkých regiónoch," načrtla Paulínyová.

Tieto udalosti sa podľa nej dotkli i Handlovej. "Tichý protest na námestí vtedy preťal výkrik: 'Baníci idú!' A na námestie vkráčali baníci priamo zo šichty. Tento deň však priniesol i nové možnosti do priestoru, dovtedy uzavretého ostnatým drôtom. A práve preto si ho pripomenieme i v Handlovej," dodala.