Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na obecnej hubárskej výstave v Malinovej vystavovali 94 druhov húb

V hornonitrianskej obci Malinová usporiadali počas uplynulého víkendu druhý ročník hubárskej výstavy. Tamojší hubári, ale aj ľudia zo susedných obcí priniesli z okolitých hôr až 94 rôznych druhov húb. O výstavu bol veľký záujem. Na snímke návštevníci si prezerajú výstavu. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Väčšinu druhov organizátori aj správne určili a označili nápismi, či je to huba jedlá, nejedlá alebo jedovatá.

Malinová 13. októbra (TASR) – V hornonitrianskej obci Malinová usporiadali počas uplynulého víkendu druhý ročník hubárskej výstavy. Tamojší hubári, ale aj ľudia zo susedných obcí priniesli z okolitých hôr až 94 rôznych druhov húb.

„Aj sme sa obávali, či budeme mať čo vystavovať, pretože po augustovej a septembrovej hubárskej explózii, keď huby rástli vo veľkom, potom zrazu takmer prestali rásť,“ uviedol jeden z organizátorov výstavy Jozef Vaš. „Termín výstavy sme však mali dopredu naplánovaný, krátko po splne mesiaca, keď huby zvyčajne najviac rastú. Ukázalo sa, že je to pravda. Hubári priniesli veľké množstvo krásnych plodníc hríbovitých húb, najmä kozákov, suchohríbov. Ale našli aj veľké trsy hlív ustricovitých a tiež mnoho nejedlých druhov, vrátane smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej a tigrovanej,“ zhodnotil výstavu Vaš.

Výstava húb




Väčšinu druhov organizátori aj správne určili a označili nápismi, či je to huba jedlá, nejedlá alebo jedovatá. Znalec húb a amatérsky mykológ Viliam Ridzoň z Prievidze prišiel tiež pomôcť huby určovať a objavil medzi nimi aj niektoré vzácne menej sa vyskytujúce huby. Takými boli napríklad kuriatko oranžové, kozák topoľový a veľmi zaujímavá bruchatkovitá huba hráškovec pieskomilný. Potešiteľné podľa organizátorov bolo, že sa zapojili aj deti. Súťažili medzi sebou, kto nájde a prinesie najväčšiu kolekciu alebo najkrajšiu hubu. Uskutočnila sa aj prednáška o pestovaní hlív na slame a dreve. So svojimi bohatými skúsenosťami sa prišiel podeliť bývalý banský technik Igor Čurila, ktorý pred dvoma desiatkami rokov rozbiehal pestovanie hlív v podzemí Bane Nováky. Tam ich pestujú dodnes. Z prinesených jedlých húb potom navarili na ochutnávku hubové jedlá, dva druhy polievok i hubové fašírky.