Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava v RKC predstaví tvorbu výtvarníčky Miriam Kasperkevičovej

Mesto Prievidza Foto: TASR

Vernisáž výstavy, ktorej kurátorom je Jozef Vydrnák, sa uskutoční dnes o 17.00 h.

Prievidza 20. apríla (TASR) - Prierez tvorbou bojnickej výtvarníčky Miriam Kasperkevičovej-Bencovej predstaví výstava s názvom Svet Miriam, ktorú pripravilo Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi. Návštevníci si obrazy pedagogičky, ktorá učí na prievidzskom gymnáziu, budú môcť pozrieť oddnes do 3. júna v galérii Regionart pri RKC v Prievidzi.

"Práce Miriam Kasperkevičovej-Bencovej sa vyznačujú príklonom k filozofickému mysleniu. Hľadá pojmy a symboly na vyjadrenie vyšších skutočností a právd za hranicami racionálnej a empirickej skúsenosti. Vytvára svet primárnych mytológií, uberá sa k ideám, pre ktoré nachádza vlastnú ikonografiu v znakoch a symboloch," povedala o tvorbe umelkyne výtvarná teoretička Eugénia Sikorová.

Bojnická výtvarníčka vyštudovala maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Okrem pedagogickej práce na Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi sa vo svojej voľnej tvorbe venuje maľbe, kresbe, tvorbe z farebného plochého skla - vitráži, kombinovaným technikám a inštalácii. Spolupracuje ako lektorka výtvarných kurzov, školení, postupových súťaží, Klubu výtvarníkov a pôsobí ako kurátorka mnohých výstav neprofesionálnej výtvarnej tvorby v Trenčianskom kraji. Žije a tvorí v Bojniciach.

Vernisáž výstavy, ktorej kurátorom je Jozef Vydrnák, sa uskutoční dnes o 17.00 h.