Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

VZN o strategickom majetku mesta nechali poslanci Púchova nastupcom

Erb mesta Púchov Foto: Heraldický register

Podľa poslankyne dosluhujúceho mestského zastupiteľstva Evy Kvocerovej je všeobecné záväzné nariadenie o strategickom majetku, ktoré schválili poslanci ešte v roku 2004, v rozpore so zákonom.

Púchov 10. decembra (TASR) – Dosluhujúce mestské zastupiteľstvo v Púchove dnes na svojom poslednom zasadnutí nehlasovalo o všeobecne záväznom nariadení (VZN) o strategickom majetku mesta. Rozhodnutie o zaradení ďalších objektov do katalógu strategického majetku tak nechali na nové zastupiteľstvo s odporúčaním, aby ho schválilo.

Podľa poslankyne dosluhujúceho mestského zastupiteľstva Evy Kvocerovej je VZN o strategickom majetku, ktoré schválili poslanci ešte v roku 2004, v rozpore so zákonom. O predaji či nakladaní so strategickým majetkom mesta sa má podľa VZN rozhodovať za základe petície a následného referenda obyvateľov mesta. „Aby primátor, alebo zastupiteľstvo diktovalo občanom, kedy si majú zvolávať referendum, kedy spisovať petíciu, nie je v poriadku. Zákon presne taxatívne stanovuje, v ktorých prípadoch musí byť vyhlásené referendum. Zákon obsahuje aj dispozičnú zásadu, kedy je občanom umožnené dobrovoľne sa rozhodnúť, či ich nejaká otázka trápi, či spíšu petíciu a či požiadajú o referendum,“ skonštatovala Kvocerová s tým, že voči zneniu VZN podala podnet na prokuratúru.

V Púchove mestský majetok nepredávali

Podľa dosluhujúceho primátora Mariána Michalca je Púchov jedným z mála miest na Slovensku, ktoré si dokázalo za uplynulé obdobie zachovať mestský majetok. „V Púchove sa nepredalo ani tepelné hospodárstvo, ani technické služby, ani obslužné činnosti či športové objekty, noviny a televízia. VZN o strategickom majetku mesta prijali poslanci pred desiatimi rokmi a obmedzovalo v prvom rade mňa ako primátora. Už tretie volebné obdobie sa ho poslanci i primátor držali. O prípadnom predaji strategického majetku rozhodujú podľa VZN občania mesta v referende. Je to vlastne taká brzda proti tomu, aby sa poslanci mohli dohodnúť na odpredaji takéhoto hodnotného majetku,“ zdôraznil Michalec.

Ako dodal, VZN o strategickom majetku mesta sa dopĺňalo o nové objekty vždy na konci volebného obdobia. Nové VZN zaraďuje do strategického majetku mesta Púchov nové divadlo a historickú budovu Župného domu, ktorú mesto získalo zámenou majetku so spoločnosťou Matador. „Považujem za úplne prirodzené, aby o takomto majetku rozhodovali práve tí poslanci, ktorí sa o jeho nadobudnutie počas svojho mandátu zaslúžili. Novému primátorovi a poslancom želám, aby mali v budúcnosti aspoň jeden dôvod navrhnúť ďalší majetok, ktorý bude pre mesto významným a bude chránený takýmto nariadením,“ doplnil Michalec.

Katalóg strategického majetku má 33 objektov

Podľa poslanca Radoslava Vargu obsahuje katalóg strategického majetku mesta 33 objektov, naposledy sa dopĺňal na sklonku minulého volebného obdobia v roku 2010. Po reakciách verejnosti sa poslanci ešte pred dnešným zasadnutím dohodli, že dokument síce prerokujú, ale nebudú o ňom hlasovať. „Vnímam to tak, že majetok, ktorý sa nadobudol za súčasného vedenia mesta a poslaneckého zboru, by mali do strategického majetku zaradiť práve títo poslanci. Ale v záujme upokojenia situácie v meste to necháme na rozhodnutie nového mestského zastupiteľstva. Naše odporúčanie je, aby tak urobili čo najskôr,“ skonštatoval Varga.

Doplnil, že tak reflektovali na náhly záujem verejnosti o túto problematiku. „Možno, keby ľuďom niekto vysvetlil, že to nie je novinka, ale je to vec, ktorá sa v podstate dopĺňa, tak by ich reakcie boli iné. Z politického hľadiska bude asi lepšie, ak si noví poslanci s novým primátorom preberú celú problematiku a zvážia, či sú tam nejaké protiústavné a protiprávne veci,“ uzavrel Varga.