Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj napriek výhradám schválil PHSR do roku 2023

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Výhrady k prijatému dokumentu mala poslankyňa Renáta Kaščáková, podľa ktorej je tak závažný dokument „šitý horúcou ihlou“.

Trenčín 28. septembra (TASR) – Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) schválilo dnes Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) TSK na roky 2013–2023. Schválenie strategického dokumentu je podmienkou poskytnutia nenávratného finančného príspevku z Regionálneho operačného programu. Víťazom verejnej súťaže na jeho vypracovanie sa stala firma Gfk Slovakia, ktorá predložila v súťaži najnižšiu ponuku vo výške 62.400 eur.

Podľa vedúceho odboru regionálneho rozvoja TSK Milana Semanca bola príprava nového PHSR TSK nevyhnutná najmä preto, že súčasne platný PHSR bol vypracovaný takmer pred desiatimi rokmi a v mnohých častiach je už neaktuálny. Problémy s tým majú potenciálni žiadatelia o spolufinancovanie projektov z fondov EÚ, keďže súlad projektov s PHSR kraja je potrebný. Súčasťou dokumentu je komplexná aktuálna analýza územia a definovanie ďalších smerov rozvoja TSK v nadväznosti na nové programové obdobie EÚ 2014-2020 a v nadväznosti na potreby potenciálnych žiadateľov o využívanie eurofondov.

Výhrady k prijatému dokumentu mala poslankyňa Renáta Kaščáková, podľa ktorej je tak závažný dokument „šitý horúcou ihlou“. Dokument prirovnala k bakalárskej práci vo veľmi zlej kvalite. Akýkoľvek pedagóg by za to podľa nej dal svojmu študentovi FX. „Ide asi o najdôležitejšie hlasovanie v tomto volebnom období, pretože ideme schváliť dokument, ktorý má byť akýmsi návodom na to, ako sa bude rozvíjať náš kraj v budúcich rokoch. Pre mňa je sklamaním, akým spôsobom tento dokument vzniká, pretože vznikol na poslednú chvíľu v časovom strese a bez spolupráce s akýmikoľvek partnermi. Nie je mysliteľné, aby nebolo oslovené krajské mesto, okresné mestá, pretože tých všetkých sa bude tento rozvoj týkať,“ predniesla svoje výhrady Kaščáková s tým, že dokument považuje za kopu papiera, ktorý skončí v zásuvkách a je absolútne nepoužiteľný.

Peter Sitányi zo spoločnosti Gfk odmieta kritiku niektorých poslancov. Spoločnosť podľa neho urobila z vyplývajúceho zadania maximum a dokument je plnohodnotný. „My sme čerpali len relevantné štatistické údaje. Nejaké 'mäkké' údaje robiť lokálnymi prieskumami je pre takýto typ dokumentov absolútne neprofesionálne. Tento dokument bol na úrovni kraja a musí byť kompatibilný s národnými a európskymi dokumentmi,“ zdôraznil Sitányi s tým, že spoločnosť Gfk robí podobné dokumenty aj pre iné štáty Európy a vedia, čo má byť ich súčasťou.