Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Borský Peter má svoj vlastný erb aj termín hodov

Časť obce Borský Mikuláš má erb aj napriek tomu, že už nie je samostatnou obcou.

Borský Mikuláš 3. augusta (TASR) – Hoci Borský Peter pri Senici už štyridsať rokov nie je samostatnou obcou a je súčasťou Borského Mikuláša, posledných šesť rokov má znovu svoj vlastný erb. Od apríla 2008 je v heraldickom registri evidovaný so svätým Petrom držiacim v jednej ruke veľký zlatý kľúč a v druhej otvorenú knihu. Bol vytvorený podľa pečate, ktorú obec používala v rokoch 1773-1848.

"Oficiálnym erbom našej dediny je ale erb Borského Mikuláša s bežiacou červenou líškou pred zelenou borovicou," povedal v tejto súvislosti starosta obce Vladimír Bízek. Má podobu podľa historického razidla zo 16. storočia, používa sa na listinách a je umiestnený na obecnom úrade. Obyvatelia Borského Petra sa však ukázali ako veľkí lokálpatrioti, ktorí nechcú, aby sa na ich obec zabudlo. Preto si presadili vlastné symboly, ktoré pripomínajú jej históriu. "Za socializmu sa na erby nedbalo, takže to nebola otázka dňa," dodal starosta.

Ale po roku 1989 využili v Borskom Petre možnosť takto sa identifikovať a cez obecné zastupiteľstvo požiadali o registráciu erbu a modro-zeleno-žlto-bielej vlajky. Tie teraz visia na obecnom úrade popri erbe a vlajke Borského Mikuláša a majú symbolický význam.

Aj napriek takémuto prejavu nezávislosti však nerazili obyvatelia Borského Petra podľa Bízeka tendenciu znovu sa osamostatniť. Avšak majú naďalej svoj vlastný kostol, vlastný cintorín, kultúrny dom a dokonca majú aj vlastný termín hodov. "V Borskom Petre sú hody na sviatok patróna 29. júna, v Borskom Mikuláši sú v júli, na sviatok patrónky Márie Magdalény," dodal starosta. Obec má do 4000 obyvateľov, z toho v Borskom Petre býva podľa jeho slov "menšia polovica".