Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

BROČKA: Prekládky sietí pre City Arenu platil TAVOS

Na snímke primátor Trnavy Peter Bročka Foto: TASR

Primátor Trnavy je podpredsedom dozornej rady TAVOS od 16. júna, kedy sa uskutočnilo mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti

Trnava 24. júna (TASR) – S informáciou, že Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), a. s., financovala prekládku sietí za 3 milióny eur pre potreby novobudovaného obchodno-športového centra súkromného investora City Arena, prišiel primátor Trnavy Peter Bročka na utorkové (23.6.)zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ). Rokovanie, ktoré sa pretiahlo až do polnoci, malo na programe aj informatívnu správu o TAVOSe, kde je Trnava jedným z akcionárov (29,68 percenta.).

Primátor Trnavy je podpredsedom dozornej rady TAVOS od 16. júna, kedy sa uskutočnilo mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti. "Na dozornej rade pri kontrole investícií za roku 2013 až 2014 sme zistili, že viaceré prekládky a budovanie sietí v úhrnnej hodnote viac ak 3 milióny eur pre projekt developéra hradil TAVOS z vlastných prostriedkov. Budem sa preto pýtať City Areny a TAVOSu na dôvody takéhoto postupu," povedal dnes Bročka. Situácia je podľa neho o to závažnejšia, že TAVOS pre to menil nielen svoj pôvodný plán investícií, ale si zobral na tento účel aj úver. Trnavu vtedy v TAVOSe zastupoval predchádzajúci primátor za KDH Vladimír Butko. "Je to na zváženie, či je vhodné, aby vodárenská spoločnosť, kde sú akcionármi iba samosprávy, preplácala projekty pre súkromného investora," dodal Bročka.

Na mestské zastupiteľstvo bola informatívna správa o TAVOSe zaradená z dôvodu, že jej predstavenstvo navrhuje založenie 100-percentnej dcérskej spoločnosti, servisnej alebo prevádzkovej. Nový predseda dozornej rady, primátor Piešťan Miloš Tamajka vyzval predstavenstvo TAVOSu, aby sa "zdržalo akýchkoľvek rozhodnutí a konaní vo výkone svojej funkcie, ktoré majú za následok poškodenie dobrého mena spoločnosti, a to v investíciách, v obchodnej politike, ako aj v marketingu. A aby obmedzilo svoje rozhodnutia iba na oblasť nutnej potreby tak, aby nebol ohrozený plynulý chod spoločnosti ani konečný spotrebiteľ, aby nedošlo konaním a rozhodovaním predstavenstva spoločnosti k zvýšeniu záväzkových vzťahov spoločnosti, ktoré ovplyvňujú zníženie jej hospodárskeho výsledku, a to až do doby schválenia nových orgánov spoločnosti pripravovaným valným zhromaždením". To je zvolané na 30. júna. Primátor Bročka naň odchádza s odporučením poslancov nehlasovať za rozdelenie spoločnosti.