Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Dunajská Streda zriadi ružovú záhradu z najväčšej súkromnej zbierky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ružový sad mesto oplotí, bude tam verejné osvetlenie, zavlažovanie a pribudnú lavičky.

Dunajská Streda 20. decembra (TASR) - Zriadenie ružovej záhrady v Ružovom háji bol jeden z návrhov, ktoré jednomyseľne schválilo Mestské zastupiteľstvo Dunajská Streda na svojom poslednom zasadnutí v tomto roku. S návrhom nezávislej poslankyne Ágoty Antal súhlasil každý poslanec. Ružový sad mesto zriadi na ploche medzi dvoma obytnými domami s rozlohou takmer 1000 štvorcových metrov. Informoval o tom TASR primátor mesta Zoltán Hájos.

Ako povedal, tento priestor sa stane novým domovom ruží, ktoré sú výsledkom dlhoročnej náruživej šľachtiteľskej práce známeho dunajskostredského zberateľa a šľachtiteľa ruží Szilvesztera Győryho, ktorý má svoju malebnú záhradku pri nadjazde na Gabčíkovskej ceste. Žiaľ, vandali tu pravidelne zničili nielen jeho vinič, ale nešetrili ani ruže. Ružový háj sa stane určite dobrým domovom tejto unikátnej zbierky ruží európskeho významu, navyše, krásu ruží môže obdivovať hocikto. Poslankyňa vo svojom blogu uviedla, že jej návrh nezostane len v rovine „sna princeznej“, ale zakrátko sa stane realitou.

„Ružový sad mesto oplotí, bude tam verejné osvetlenie, zavlažovanie a pribudnú lavičky. Náklady vo výške 10.000 eur budú hradené z mestského rozpočtu. Győry vo veku 81 rokov je pôvodným povolaním lodný strojník, v jeho zbierke sa nachádza takmer 700 druhov ruží, čo je najväčšia súkromná zbierka tohto druhu na Slovensku," dodal primátor.