Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Generálny riaditeľ Váhostavu stále úraduje aj ako starosta Lábu

Na snímke generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav Marián Moravčík Foto: TASR/Michal Svítok

Dennodenný výkon záležitostí samosprávy má však na starosti v súčasnosti najmä jeho zástupca Pavel Chmela.

Bratislava/Láb 16. apríla (TASR) – Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík naďalej vykonáva aj mandát starostu v obci Láb na Záhorí. Dennodenný výkon záležitostí samosprávy má však na starosti v súčasnosti najmä jeho zástupca Pavel Chmela.

Už v januári odovzdal Moravčík Chmelovi so súhlasom obecného zastupiteľstva polovicu svojho platu. "Sám to odôvodnil tým, že sa nebude môcť stopercentne venovať svojej funkcii, pokiaľ bude riešiť situáciu vo Váhostave," uviedol pre TASR Chmela. "Ja som tu deň čo deň, riešim lokálne problémy, starosta sa venuje napríklad eurofondovým projektom, závažnejšie rozhodnutia spolu konzultujeme," opísal súčasné spravovanie Lábu Chmela.

Priznáva, že v Lábe sú aj ľudia, ktorí sú presvedčení, že Moravčík by sa ako starosta mal venovať iba obci. "Áno, nájdu sa takí, čo frflú, no úrad dokáže aj teraz veci riešiť tak, ako ich riešiť má," zdôraznil Chmela.

Poukázal aj na to, že aj za "normálnych okolností" si spravovanie obce žiada úzku aktívnu spoluprácu medzi starostom a jeho zástupcom. Väčšina ľudí v obci podľa Chmelu takto vníma aj súčasnú situáciu, rovnako väčšina Lábčanov drží Moravčíkovi palce ako riaditeľovi Váhostavu. "Chápu to tak, že on tie problémy spoločnosti nespôsobil, len sa ich snaží riešiť," skonštatoval zástupca starostu Lábu.

Súčasná situácia je dočasná, dokedy však bude trvať, predvídať nemožno. V zápisnici z januárového zastupiteľstva, kde Moravčík prenechával časť svojich kompetencií i platu Chmelovi, sa napríklad uvádza, že funkciu generálneho riaditeľa Váhostavu by mal vykonávať do konca marca 2015.

TASR oslovil aj samotného Moravčíka, ten však na telefonáty nereagoval. Starostom obce na Záhorí sa Marián Moravčík stal v posledných komunálnych voľbách v novembri 2014, keď uspel v konkurencii troch ďalších kandidátov.

To, že je Moravčík zároveň starostom i generálnym riaditeľom spoločnosti Váhostav-SK, nie je podľa Michala Piška z Transparency International Slovensko (TIS) v rozpore s verejným záujmom. Piško pripomína, že podľa zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov nesmie byť starosta obce, až na drobné výnimky, štatutárom alebo členom štatutárneho orgánu obchodnej spoločnosti, teda napríklad predstavenstva alebo dozornej rady. "To pán Moravčík podľa obchodného registra nie je, funkciu predsedu predstavenstva Váhostavu-SK ukončil 19. 12. 2014, teda zhruba v rovnakom čase, ako sa stal starostom," pripomenul Piško. Dodal, že zákon zároveň nezakazuje starostovi podnikať a ani byť zamestnaný v obchodnej spoločnosti.