Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Občianske združenie opraví časť interiéru hlohovského zámku

Hlohovecký zámok na archívnej fotke. Foto: TASR

Nádejou pre zámok v Hlohovci bol pred niekoľkými rokmi záujem Aristokratického združenia Slovensko, o niečo neskôr sa o zámok zaujímali francúzski hotelieri.

Hlohovec 13. apríla (TASR) – Občianske združenie (OZ) Zámok Hlohovec dostalo 8000 eur z programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Peniaze použije na rekonštrukciu troch prenajatých miestností na hlohovskom zámku.

Je to jeden z tohtoročných zámerov OZ, ktoré si dalo za cieľ ochranu a obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky pre budúce generácie. Nápomocnými by mu v tom malo byť šesť nezamestnaných, ktorých môže prijať v spolupráci s úradom práce na aktivačné práce. "Máme záujem o pomocných robotníkov, murára i elektrikára," povedala pre TASR predsedníčka OZ Jana Kvantová. Po skončení prác by v opravených prízemných miestnostiach podľa jej slov chceli v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci inštalovať expozíciu o histórii zámku.

Občianske združenie začalo už predtým s dobrovoľníckymi aktivitami na vyčistenie pamiatky, jej nádvoria a využívaných miestností. To umožnilo realizovať vlani dobrý nápad - Dni otvorených dverí počas konania Stredovekých dní v zámockých záhradách i počas Michalského jarmoku a tiež samostatnú akciu Vianoce na zámku. Všetky boli nad očakávanie navštevované verejnosťou. V tomto roku k nim preto pridali aj Jarné slávnosti na zámku, ktoré sa uskutočnia už o niekoľko týždňov, 2. mája. "Na tento deň sme pripravili dve divadelné predstavenia, koncert speváckeho zboru Hlohovčatá, vystúpenie skupiny historického šermu a ľudových remeselníkov," povedala pre TASR Kvantová. Zámok bude zároveň jednou zo zastávok Fraštackého putovania za vínom. Podľa predsedníčky OZ všetkými doterajšími aktivitami chceli zároveň dokázať, že keď je vôľa a záujem ľudí, dá sa veľa dokázať.

Zámok v Hlohovci má od socializmu pohnutý osud, sídlil v ňom reedukačný ústav, po jeho odchode na prelome tisícročia začal chátrať. Samospráva, ktorá je vlastníkom, sa ho pokúšala predať či prenajať, avšak márne. Zatiaľ neúspešná bola i v získavaní prostriedkov na jeho opravu. Na marcovom zasadnutí zastupiteľstva odsúhlasili poslanci 200.000 eur na opravu strechy a 1200 eur na prípravu projektovej dokumentácie na celkovú rekonštrukciu. Mesto sa bude uchádzať o prostriedky na rekonštrukciu, ak bude zverejnená vhodná výzva.

Nádejou pre zámok v Hlohovci bol pred niekoľkými rokmi záujem Aristokratického združenia Slovensko, o niečo neskôr sa o zámok zaujímali francúzski hotelieri, ktorí v ňom videli možnosť vybudovania malých Versailles, no ani jeden zámer nevyšiel.

Monumentálny objekt, obklopený rozsiahlym parkom s francúzskymi terasami a vzácnymi drevinami, je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. V roku 1720 ho Erdödyovci prebudovali do súčasnej podoby. Predpokladá sa, že v minulosti bol prepojený s leopoldovskou pevnosťou hlbokým labyrintom podzemných chodieb vedúcim popod rieku Váh.