Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Na najväčšom adventnom venci na Slovensku horí aj štvrtá sviečka

Ilustračné foto Foto: TASR

Príprava rekordného venca trvá asi 400 – 500 pracovných hodín, pričom ho robí 25 až 30 ľudí.

Štvrtok na Ostrove 20. decembra (TASR) - Na námestí vo Štvrtku na Ostrove v dunajskostredskom okrese zapálili dnes na najväčšom adventnom venci na Slovensku štvrtú sviečku. Veniec má priemer 15 metrov a sú na ňom dvojmetrové sviečky.

"Pravidelne obnovujeme konštrukciu tohto veľdiela, ktoré pripravujú občania obce, ale spolupracujú aj ľudia z blízkeho okolia," povedal pre TASR starosta obce Péter Őry. Hlavným organizátorom je Občianske združenie (OZ) Svätého Jakuba a obecný úrad. „Tohtoročnou novinkou je nové LED osvetlenie a zmenila sa farba sviečok na zlatú,“ dodal starosta.

Ako uviedol predseda OZ Tibor Nagy, adventný veniec vo Štvrtku na Ostrove je najväčším vencom na Slovensku od roku 2003. "Aj v tomto roku ho vysvätil miestny farár Robert Masicz. Stalo sa už tradíciou, že občania obce prinášajú na obrat aj svoje vlastné malé vence, ktoré farár taktiež vysvätí," priblížil.

Podľa starostových slov príprava rekordného venca trvá asi 400 – 500 pracovných hodín, pričom ho robí 25 až 30 ľudí. "Zhotovením venca dokumentujeme pokojné spolunažívanie občanov, Slovákov i Maďarov, a zdôrazňujeme, že vianočné sviatky nie sú o nakupovaní darčekov, ale predovšetkým o spolupatričnosti národov a národností, ľudí rôzneho vierovyznania," zdôraznil Őry. Pripomenul, že adventný veniec odštartoval celý rad predvianočných programov a podujatí, medzi ktorými bol aj blší trh a vianočný koncert.