Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Dom umenia v Piešťanoch začína premietať digitálne

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Digitalizáciu technológie podporilo Ministerstvo kultúry SR, Audiovizuálny fond SR a Lúčnica, ktorej je DU organizačnou zložkou.

Piešťany 16. marca (TASR) – Dom umenia (DU) v Piešťanoch začína premietať novoinštalovanou digitálnou technológiou. Na ukážkach z filmu René českej režisérky Heleny Třeštíkovej dnes na slávnostnom uvedení budú môcť diváci porovnať kvalitu pôvodného 35-milimetrového formátu a 2D technológie. Potom si pozrú celý film Cesta nádeje s oscarovým Russellom Croweom.

Digitalizáciu technológie podporilo Ministerstvo kultúry SR, Audiovizuálny fond SR a Lúčnica, ktorej je DU organizačnou zložkou. Podľa riaditeľky DU Edity Bjeloševičovej umožní zvýšenie kvality dramaturgickej ponuky popri divadelných či hudobných vystúpeniach umelcov. "Nebudeme, ani sme doteraz neboli, klasickým kinom a nechceme mu ani robiť konkurenciu. Budeme sa skôr zameriavať na artové filmy, robiť prehliadky národných kinematografií či, ak budeme mať licenciu, priame prenosy z premiér svetových operných i činoherných domov," povedala Bjeloševičová pre TASR. Novú technológiu podľa nej iste privítajú aj organizátori medzinárodného festivalu Cinematik, ktorý sa v Piešťanoch koná už desať rokov a hlavné sídlo má v DU.

Dom umenia je svojou kapacitou 622 kresiel najväčším jednosálovým kinom na Slovensku. Jeho plátno má rozmery 6 krát 14 metrov. Premietať sa bude zo začiatku raz alebo dvakrát do týždňa, neskôr možno aj viac, podľa záujmu divákov.