Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Poslancov v Piešťanoch rozhorčila správa hlavného kontrolóra

Primátor Piešťan Miloš Tamajka, archívne foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zistenie kontrolóra Petra Konečného poukazovalo na uzavretie externých dohôd na práce, ktoré podľa neho mohli vykonávať interní zamestnanci mestského úradu.

Piešťany 18. decembra (TASR) – Zastupiteľstvo Piešťan uložilo hlavnému kontrolórovi mesta vypracovať podanie na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a na Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Poslanci tým reagovali na správu kontrolóra o hospodárení v piešťanskej samospráve, kde konštatoval porušenie finančnej disciplíny, nehospodárne a neefektívne nakladanie s verejnými prostriedkami najmä v súvislosti s uzatváraním pracovných dohôd s externistami. Zároveň hlasovaním na svojom zasadnutí 17. decembra obmedzili primátorovi Milošovi Tamajkovi právomoc realizovať presuny medzi rozpočtovými položkami na výšku 3000 eur mesačne.

Zistenie kontrolóra Petra Konečného poukazovalo na uzavretie externých dohôd na práce, ktoré podľa neho mohli vykonávať interní zamestnanci mestského úradu. Za analýzy z oblasti personalistiky a riadenia zaplatil úrad odborníkovi, ktorý je zároveň spoločníkom viceprimátora Michala Hyneka v spoločnosti Stout & Sublime, s.r.o.

Vedenie radnice sa s výsledkom kontroly nestotožňuje. K veci uviedlo, že "potreba prijať dohodára na analýzu skutkového stavu vznikla za účelom získania externého pohľadu na súčasný stav procesov na mestskom úrade, ktoré sa nám zdali neefektívne a zastarané. Cieľom bolo vytvorenie moderne fungujúceho úradu s optimalizovanými procesmi, ktoré budú prínosom pre obyvateľov. Na mestskom úrade v tom čase nepracoval žiadny zamestnanec, ktorý by spĺňal predpoklady na úlohy, ktoré sme požadovali – personálne poradenstvo, efektivita práce, poradenstvo v oblasti inovácií a spracovanie uvedených analýz. Naším cieľom bolo získať ucelený obraz o fungovaní mestského úradu a o vyťažení jednotlivých zamestnancov."

Viceprimátor odmietol v danej problematike podozrenie pre konflikt záujmov, zároveň uviedol, že na takéto dočasné pracovné pozície nie je potrebné robiť výberové konania. Či išlo o súlad, alebo nesúlad so zákonom, by sa mal po podaní vyjadriť NKÚ.