Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Prvý osvetlený vianočný strom postavili v Trnave v roku 1925

Rozsvietený vianočný stromček na Trojičnom námestí v Trnave v piatok 27. novembra 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Odvtedy až doteraz je už neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia v Trnave, čo dokladujú mnohé fotografické zábery z nasledujúcich desaťročí, ktoré sa dostali do kníh o Trnave alebo na pohľadnice.

Trnava 25. decembra (TASR) – Prvý osvetlený vianočný stromček na trnavskom hlavnom námestí postavili v roku 1925. Doložené je to v monografii Trnava 1238-1938, kde to autor označil ako dávny dánsky zvyk.

Postavenie vianočného stromu sa stalo "pečlivosťou Čs. Červeného kríža". Slávnosť vztýčenia a osvetlenia sa konala 20. decembra "pod protektorátom mestskej rady. O význame vianočného stromu prehovorili okresný náčelník dr. Drbohlav a profesor dr. Žiška".

Odvtedy až doteraz je už neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia v Trnave, čo dokladujú mnohé fotografické zábery z nasledujúcich desaťročí, ktoré sa dostali do kníh o Trnave alebo na pohľadnice. Postupne vianočnému stromu pribúdali žiarovky na osvetlení, v uplynulých rokoch pridali k centrálnemu stromu na Trojičnom námestí ďalší na Hlavnej ulici, osvetlený býva aj pri Bazilike sv. Mikuláša a pri Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Na hlavné námestie mesto vyberá už dlhší čas strom výlučne z tých, ktoré počas roka obyvatelia Trnavy nahlásia ako potrebné na výrub.