Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Šieste výročie vysviacky Róberta Bezáka si pripomínajú nielen veriaci

Na snímke Róbert Bezák, archívne foto. Foto: Martin Baumann

Dnešné bohoslužby sú poďakovaním všetkým, ktorí stáli na strane arcibiskupa Bezáka, snažili sa o očistenie jeho mena a ktorí napomohli jeho stretnutiu s pápežom Františkom.

Trnava 6. júna (TASR) – K šiestemu výročiu vysviacky trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka pripravili nadnes v Trnave spomienkové stretnutie. Ráno sa uskutočnila omša v kostole sv. Jozefa, o 17.00 h sa sympatizanti stretnú pri Katedrále sv. Jána Krstiteľa, kde sa budú modliť ruženec, ako každý 6. deň v mesiaci. O 18.00 h bude nasledovať v Pastoračnom centre farnosti Božieho milosrdenstva na Prednádraží ďalšia omša.

Úmyslom organizátorov modlitbových stretnutí, ako pre TASR uviedla Mariana Diovčošová, je poďakovať arcibiskupovi Bezákovi za všetko, čo počas troch rokov pôsobenia v Trnave urobil a s vďakou si pripomenúť nielen jednotlivé projekty, ktoré inicioval. "Chceme verejne deklarovať, že arcibiskupovi Bezákovi veríme a neustaneme v modlitbách za očistenie jeho mena a ustanovenie na dôstojné a užitočné miesto novej pastorácie," informovala Diovčošová. Organizátori zdôrazňujú, že Bezák vedel osloviť nielen tradičných veriacich, ale aj ľudí mimo cirkvi. "Nezabudli sme na mnohé projekty, napríklad na omše, ktoré celebroval na festivale Lumen, ktorý sa aj dnes koná v Trnave. V roku 2010 sa úvodná omša festivalu začala piesňou od skupiny Beatles All You Need is Love. Kostol bol nabitý najmä mladými ľuďmi s batohmi, spacákmi, bicyklami," povedala Diovčošová.

Dnešné bohoslužby sú poďakovaním všetkým, ktorí stáli na strane arcibiskupa Bezáka, snažili sa o očistenie jeho mena a ktorí napomohli jeho stretnutiu s pápežom Františkom. "Osobitne chceme zdôrazniť nesmiernu vďaku kardinálovi Miloslavovi Vlkovi za jeho aktivity smerujúce k tomuto stretnutiu a tiež za jeho nasledujúce verejné vyhlásenia, ktorými popísal priebeh stretnutia a jasne povedal, že stretnutie so Svätým Otcom možno považovať za morálnu rehabilitáciu arcibiskupa Róberta Bezáka. A tiež ďakujeme, že nenechal bez reakcie list Svätej stolice, zverejnený na stránke Konferencie biskupov Slovenska 18. mája, a potvrdil pravdivosť svojich vyjadrení v médiách o priebehu audiencie," dodala Diovčošová. Vďaka podľa jej slov patrí aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi za to, že na stretnutí s pápežom pri oficiálnej návšteve Vatikánu spomenul arcibiskupa Bezáka.

Organizátori očakávajú, že tak ako po minulé roky aj tento rok prídu do Trnavy veriaci a podporovatelia aj z iných miest a obcí.