Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

SILADICE: História musí občas ustúpiť zábave

Na snímke pamätná izba na Obecnom úrade v obci Siladice v piatok 19. júna 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Keramika obec preslávila po celom svete.

Siladice 20. júna (TASR) – Z kútika tradícií, ktorý teraz poteší oko návštevníka obecného domu v Siladiciach, by mala o nejaký čas vzniknúť regulárna pamätná izba. Prerod je podľa starostu Róberta Repku potrebný. Pretože kútik v čase, keď sa konajú zábavy, musí zakaždým vysťahovať.

Historické predmety, ktoré v obci zozbierali, sú totiž voľne uložené v blízkosti vstupu do spoločenskej sály. Starosta nechce riskovať ich poškodenie, preto zakaždým kroje, malé kusy nábytku, vybavenie domácností po predkoch a poľnohospodárske nástroje premiestňujú. Repka rozmýšľa, ako problém vyriešiť, aby žiadna z aktivít nebola obmedzovaná. A keď už bude mať pamätná izba stabilné umiestnenie a bude sa dať uzamknúť, chce ju aj rozšíriť. "Dáme napríklad dôraz aj na siladickú keramiku," povedal.




Keramika obec preslávila po celom svete. Manufaktúru na výrobu založili začiatkom 60. rokov dvaja vyučení keramikári, siladickí rodáci - František Polakovič a Ján Sklenár. Do výroby pribrali ďalších ľudí, často svojich šikovných rodinných príslušníkov. Taniere, vázy, košíčky či krčahy s typickým vzorom siladickej ruže boli nielen súčasťou domácností po Slovensku, ale ako dary sa rozpŕchli do mnohých krajín. Do Siladíc chodili objednávky od inštitúcií a podnikov, ktoré sa chceli zavďačiť spolupracovníkom či hosťom. Čas však zohral aj v tejto výrobe svoju úlohu. Dnes je budova manufaktúry opustená. Tradíciu udržiava Alexander Sklenár s manželkou Jankou, ktorí produkujú tradičné výrobky a Roman Polakovič, z dielne ktorého vychádzajú aj iné vzory. Pôvodnú produkciu siladickej keramickej manufaktúry možno vidieť v dome jeho otca, bývalého keramikára, dnes 73-ročného Stanislava Polakoviča.



Starosta Repka však okrem pamätnej izby vidí v budúcnosti, možno nie až tak vzdialenej, aj pamätnú izbu venovanú osobnostiam Siladíc. Chce tam pripomínať rodákov, ktorí vo svete niečo dosiahli, tých, ktorí pre Siladice niečo urobili, či v nich pôsobili. "Narodil sa tu napríklad básnik Ján Šimonovič, jeho rodina sa k obci hlási a len prednedávnom sme mu odhalili pamätnú tabuľu. Od nás pochádza aj akademický maliar Imrich Polakovič. Nezabudli by sme na športovcov a ďalších. Samozrejme, ani na všetkých starostov a duchovných, ktorých sme mali," dodal súčasný starosta Repka.