Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

SILADICE: Kamerami chcú odhaliť tých, čo hádžu odpad k Váhu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Kamery by chcel osadiť aj na zastávky autobusov či na futbalový štadión, a tiež na detské ihrisko.

Siladice 20. júna (TASR) – Nový kamerový systém by mal čoskoro pribudnúť v Siladiciach. Starosta osadenie kamier na najdôležitejších bodoch v obci považuje za potrebné. A to nielen pre bezpečnosť občanov a ich majetku, dôvodom sú aj čierne skládky.

V Siladiciach s nimi majú nedobré skúsenosti. Obec v okrese Hlohovec sa nachádza pri Váhu a práve tam na jej pozemkoch sa dosť často objavujú kopy stavebného materiálu, rôzneho domáceho haraburdia či plastového odpadu. Repka si myslí, že to nevyhadzujú domáci, ale cezpoľným sa nelení priviezť v nestráženej chvíli tento odpad. "Preto chceme dať kamery na všetky vstupy do obce, aby sme mali prehľad," povedal pre TASR. Na cezpoľných má Repka podozrenie práve kvôli zloženiu odpadu. "Našli sme napríklad kopu plastových fliaš. My máme separovaný zber aj na plasty, pravidelne sa vyváža, tak si nemyslím, že by sa niekto z našich preto unúval ísť to vyhodiť k Váhu," uvažoval starosta Siladíc. Kamery by chcel osadiť aj na zastávky autobusov či na futbalový štadión, a tiež na detské ihrisko. A keďže likvidovanie čiernych skládok majú na pleciach obce na svoje náklady, rozmýšľa nad vyhlásením brigády na prečistenie lokality pri Váhu. "Mladí mi povedali, že ak ju vyhlásim, nemali by problém prísť," dodal starosta.



V pláne má toho na najbližšie obdobie viac. Potrebovali by opraviť a dobudovať chodníky. V centre pri pošte by chcel starosta revitalizovať malý park a v rámci neho vybudovať aj niekoľko potrebných parkovacích miest. Vyrúbali by sa staré stromy, vysadili nové, pribudli by možno nejaké lavičky, zrušil by sa zbytočný plot, aby priestor mohol slúžiť občanom. "Všetko sa odvíja od peňazí. Naši ľudia chápu, že v takej malej obci, ako sme my, sa veľké investície z vlastných zdrojov jednoducho robiť nedajú," konštatoval Repka. Chce preto pripravovať projekty, ktoré by prostriedky Siladiciam priniesli v rámci grantových výziev. Hoci obci aj finančná spoluúčasť môže spôsobiť problémy. "Napríklad na vybudovanie kanalizácie by bola potrebná naša spoluúčasť vo výške dvoch našich ročných rozpočtov, tak ju zatiaľ nemáme," povedal starosta.



Repka vstupoval pred niekoľkými mesiacmi do volebného boja aj s víziou oživenia kultúrneho a spoločenského života v obci. To sa podľa jeho slov začína realizovať, hospodársky rozvoj obce by čiastočne mohla oživiť dlhé roky odkladaná výstavba vodného diela Hlohovec-Sereď, v rámci ktorej má podľa starostových slov vyrásť na úrovni Siladíc vodná elektráreň, čo by ale pokojnú atmosféru obce iste narušilo. "Väčšina našincov to vníma pozitívne, mohli by tu napríklad pre potrebu výstavby a neskôr možno turistického ruchu vzniknúť nejaké reštaurácie alebo i ubytovacie zariadenia, čo by bolo bezo sporu prínosom. Len nevieme, kedy s tým chcú naozaj začať, stále sa realizácia odkladá," povedal Repka.